Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dramatik Juan Mayorga získal Cenu princeznej astúrskej za literatúru

Na archívnej snímke z 29. septembra 2012 španielsky spisovateľ Juan Mayorga gratuluje francúzskemu režisérovi Francoisovi Ozonovi k cene Gold Shell Award za film Dans La Maison počas 60. ročníka filmového festivalu v San Sebastiáne. Foto: TASR/AP

Tohtoročný laureát je autorom desiatok divadelných hier a verzií klasických divadelných diel. Získal už viacero ocenení vrátane španielskej národnej divadelnej ceny.

Madrid 1. júna (TASR) - Španielsky dramatik Juan Mayorga získal ocenenie Cena princeznej astúrskej za literatúru za rok 2022. Oznámila to v stredu nadácia, ktorá túto cenu udeľuje. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AP a webovej stránky denníka El País.

Predseda poroty a riaditeľ Španielskej kráľovskej akadémie (RAE) Santiago Muňoz Machado ocenil "obrovskú kvalitu, hlbokú kritiku a intelektuálnu oddanosť pre prácu" v dielach tohto autora, ktoré vyjadruje prostredníctvom "diania, emócií, poézie a myšlienkových procesov". Mayorga je vôbec tretím dramatikom, ktorý toto ocenenie získal, pripomína El País.

Tohtoročný laureát je autorom desiatok divadelných hier a verzií klasických divadelných diel. Získal už viacero ocenení vrátane španielskej národnej divadelnej ceny (Premio Nacional de Teatro) v roku 2007. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ madridských divadiel Teatro de La Abadía a Corral de comedias de Alcalá de Henares.

Cena princeznej astúrskej, ktorú sprevádza finančná prémia 50.000 eur, je jedným z ôsmich každoročných ocenení pomenovaných po španielskej korunnej princeznej Leonor a udeľuje sa za výborné výsledky v umení, vo vede a v športe.