Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dušan Katuščák odchádza z funkcie šéfa Slovenskej národnej knižnice

Foto: TASR/Martin Baumann

Dušan Katuščák, ktorý v SNK pracoval od 1. augusta 1968, už raz tento post v minulosti na niekoľko mesiacov opustil.

Bratislava 4. mája (TASR) - Dušan Katuščák dnes požiadal šéfa rezortu kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) o uvoľnenie z funkcie generálneho riaditeľ Slovenskej národnej knižnice (SNK). Minister jeho žiadosť akceptoval.

Na obsadenie pozície štatutára SNK bude vypísané výberové konanie. TASR o tom dnes informoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Katuščák, ktorý v SNK pracoval od 1. augusta 1968, už raz tento post v minulosti na niekoľko mesiacov opustil. V marci 2010 ho z nej odvolal Maďarič, keď v prvej Ficovej vláde zastával ministerskú pozíciu. Hlavným dôvodom pre tento krok bola podľa MK neschopnosť generálneho riaditeľa zabezpečiť komplexné podklady pre výstavbu Integrovaného konzervačného centra vo Vrútkach, čím vláda nemohla schváliť jeho výstavbu ani potrebné investície. Výstavba a prevádzka tohto pracoviska potrebného na ošetrenie poškodených a ohrozených knižničných a archívnych dokumentov sa tým oddialila. Rezort nebol upozornený ani na finančné riziká výstavby tohto pracoviska a na jeho dofinancovanie preto chýbalo 3,6 milióna eur.

SNK zároveň tým, že výstavbu začala a včas nepožiadala o zaradenie tohto projektu do Rozvojového programu priorít verejných prác, porušila zákon o verejných prácach.

Po nástupe nového kabinetu Ivety Radičovej sa v októbri 2010 uskutočnilo výberové konanie na obsadenie miesta generálneho riaditeľa SNK. Výberová komisia v tajnom hlasovaní vybrala Dušana Katuščáka.