Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Dvadsiate výročie oslávi Trnavský Jazzyk s viacerými hviezdami džezu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Na Nádvorí sa predstaví čerstvý držiteľ ceny za live performance na súťaži JAZZ StartUp 2022 TheBureau.

Trnava 7. júna (TASR) – Dvadsať rokov svojej existencie oslávi hudobný festival Trnavský Jazzyk týždennou šnúrou koncertov domácich i zahraničných interpretov. Uskutočnia sa v týždni od 10. júla na pešej zóne Trnavy, na Nádvorí - centre súčasnej kultúry a v mestskom amfiteátri. Informoval o tom riaditeľ festivalu Peter Cagala.

"Dramaturgiu k výročiu sme vyskladali z miláčikov publika, akými sú napríklad Peter Lipa, ktorého sme vítali aj na úplne prvom Jazzyku, Dan Bárta, zároveň sme chceli mať zastúpenie kvalitných lokálnych umelcov, ku ktorým určite patrí Miloš Bihári & Jazz Funk Brothers Orchestra. A v neposlednom rade sme si chceli splniť sen a k výročiu pritiahnuť hviezdu svetového formátu, čo sa podarilo," uviedol Cagala. Ňou bude podľa jeho slov Mike Stern, ktorý patrí tri desaťročia medzi najvýraznejších svetových gitarových majstrov. "Skúsení džezmeni sa na festivale budú striedať aj so skorou džezovou úrodou," doplnil Cagala. Na pešej zóne sa môžu návštevníci tešiť na speváčku Zeu - Alžbetu Ferencovú, ktorá vydala debutový album Burning Light. Vlastné autorské kompozície prinesie Oliver Kucharovič Quartet, jeho debut Impulse bol nominovaný za najlepší jazzový album roku 2022.

Na Nádvorí sa predstaví čerstvý držiteľ ceny za live performance na súťaži JAZZ StartUp 2022 TheBureau. "Zaujímavým bude aj koncert bubeníka a perkusionistu Ajdžiho Saba a hudobný projekt Waking Vision, ktorý vznikol v USA na Boston Berklee College of Music. Ide o spoluprácu gitaristu a skladateľa Johna Shannona a bubeníka Martina Valihoru," doplnil riaditeľ festivalu. Spevák Dan Bárta & Illustratosphere a Mart Stern vystúpia na záverečnom koncerte 14. júla v amfiteátri. Ich koncert bude jediným, na ktorý si treba zadovážiť vstupenky, ostatné vystúpenia budú tradične zadarmo.

Staré plagáty a momenty z predošlých Trnavských Jazzykov si bude možné pozrieť vo výstavnej sieni Čepan Gallery na Nádvorí.