Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav priniesol na knižný trh dve novinky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zborník vznikol ako výstup z rovnomenného kolokvia, ktoré sa udialo v júni 2022 a je súčasťou výskumného projektu Antropo(s)céna, uviedol v predslove zostavovateľ zborníka Miloslav Juráni.

Bratislava 16. januára (TASR) - Divadelný ústav priniesol na knižný trh dve novinky. Reflektujú spoločenské témy svojej doby. Kniha Ach, gubernia neobmedzených možností! Martin Porubjak o divadle a spoločnosti je výberom Porubjakových textov. Zborník Človek v konflikte s prírodou zase napríklad reflektuje súčasné environmentálne problémy v slovenskom divadle. TASR o tom informovali z Divadelného ústavu.

Teatrológ, dramaturg, režisér, dramatik, scenárista, prekladateľ, pedagóg, publicista, ktorý zomrel v roku 2015, zanechal po sebe množstvo komentárov, glos, cestopisných čŕt či osobných spomienok. "Štruktúra knihy vyrastá z tém, ktoré sa prirodzene vynárali, keď sme sa preberali mimoriadne rozsiahlym archívom autorových textov. Pritom sme dávali prednosť takým štúdiám a článkom, ktoré divadlo vnímajú v spojitosti so spoločenským a politickým dianím," priblížila Martina Ulmanová, ktorá knihu textov zostavila. Kniha podľa nej vyniká pestrosťou žánrov, od anekdotickej glosy cez fejtón, reportáž až po obsiahlu teatrologickú analýzu.

Príklady divadelnej tvorby, ktorá je v aktívnom kontakte so súčasnými spoločenskými témami, ponúka ďalšia z knižných noviniek, ktorú vydal Divadelný ústav. V zborníku odborných príspevkov z teatrologického kolokvia Človek v konflikte s prírodou sa čitatelia dozvedia viac nielen o reflektovaní súčasných environmentálnych problémov v slovenskom divadle, ale aj o ekologickom myslení, súžití s prírodným svetom či spoločenskom apeli, ktoré v divadelnej tvorbe nachádzame.

"Zborník vznikol ako výstup z rovnomenného kolokvia, ktoré sa udialo v júni 2022 a je súčasťou výskumného projektu Antropo(s)céna. Okrem teatrologického bádania tento výskum reflektuje v samostatnej časti aj materiálnu podstatu divadla, ktorú dnes rámcujú pojmy ako uhlíková stopa, environmentálna udržateľnosť, cirkulárna ekonomika," uviedol v predslove zostavovateľ zborníka a odborný garant kolokvia Miloslav Juráni.