Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

E. GREČNER: Dom Zuzany Liovej je až bezohľadne otvorená kinematografia

Režisér Eduard Grečner Foto: TASR/Michal Svítok

Dom režisérky a scenáristky Zuzany Liovej získal v rámci udeľovania cien Slnko v sieti 2012 titul najlepší celovečerný film.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Cenu Slnko v sieti 2012 za výnimočný prínos do slovenskej kinematografie si 17. apríla počas galavečera národných filmových cien v novej budove Slovenského národného divadla prevzal režisér a scenárista Eduard Grečner.

Ocenenie považuje za veľmi významné zvlášť pre názov, ktorý vznikol ako odkaz na rovnomenný film režiséra Štefana Uhra.

"Pre mňa to má symbolickú hodnotu, pretože ja som so Slnkom v sieti zrastený. Robil som tam pomocnú réžiu. Potom mi režisér Štefan Uher garantoval môj vstup do samostatnej tvorby hraného filmu," povedal pre TASR Eduard Grečner.

Dnes 80-ročný filmár stál pri zrode výnimočnej snímky, ktorá prepožičala názov národným filmovým cenám a v tomto roku zaznamenáva 50. výročie vzniku. Ocenený režisér a scenárista, ktorý sa do slovenskej kinematografie zapísal najmä dielami Nylonový mesiac (1965) a Drak sa vracia (1967), aj v súčasnosti pozorne vníma dianie v slovenskom filme.

"Som veľmi nadšený, že piata generácia má také silné témy. Špeciálne film Dom Zuzany Liovej je taká čistá kinematografia, veľmi pôsobivá, veľmi otvorená, až bezohľadne otvorená, ale to práve kinematografia potrebuje," doplnil.

Dom režisérky a scenáristky Zuzany Liovej získal v rámci udeľovania cien Slnko v sieti 2012 titul najlepší celovečerný film.

Režisérka Zuzana Liová
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Snažila som sa, aby bol autentický, aby hovoril pravdivo o tom, čo tu žijeme a možno dobe, ktorá tu je, a o takých obyčajných ľudských vzťahoch, problémoch a prežívaní. Myslím si, že toto mohlo zarezonovať, že to bolo také pravdivé," komentovala Liová pre TASR ocenené dielo a rozhodnutie členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). Tvorcovia Domu si vďaka ich hlasom prevzali celkom šesť cien, medzi nimi i tú za najlepší scenár. Akademikov však oslovilo aj herecké obsadenie. Judit Bárdos a Miroslav Krobot získali ceny za najlepší ženský a mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

"Ja som, samozrejme, rád, hlavne mám radosť, že Dom bol vôbec takto úspešný. Pre mňa to bola veľmi príjemná práca a stretnutie so Zuzkou a vôbec ľuďmi, ktorí tam boli. Je to veľmi príjemný pocit i keď sa priznám, že sú to dva roky a človek je tak trochu nostalgický," poznamenal pre TASR čerstvý držiteľ Slnka v sieti Miroslav Krobot. Český herec a režisér, umelecký šéf Dejvického divadla, ktorý si v slovenskej snímke zahral postavu otca Imricha, počítal s tým, že si z Bratislavy filmovú trofej odnesie: "Očakával som to tak 50 na 50, hovoril som si, že by to mohlo byť."

Taťjana Medvecká a Marek Geišberg si národné filmové ceny prevzali za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Českú herečku si Liová vybrala, aby stvárnila postavu "milujúcej, odovzdanej, unavenej" matky.

"Ja som tých filmov naozaj natočila veľmi málo, viac hrám divadlo a občas nejakú televíziu, ale s tým filmom to nie je žiadna sláva, takže som bola veľmi rada, že som túto ponuku dostala," konštatovala pre TASR Taťjana Medvecká, ktorú si môžu slovenskí diváci pamätať napríklad z komédie Marečku, podejte mi pero (1976), kde hrala po bohu Jiřího Schmitzera.