Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

E. Presley tu nie je už 45 rokov, ikonu popmusic si pripomínajú i kiná

Od smrti Elvisa Presleyho uplynulo 45 rokov. FOTO TASR - Štefan Puškáš Foto: TASR - Štefan Puškáš

Životopisnú snímku nakrútil režisér Baz Luhrmann, tvorca filmov Moulin Rouge či Veľký Gatsby.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Presne pred 45 rokmi 16. augusta 1977 zomrela jedna z najväčších ikon svetovej populárnej hudby. Elvis Presley bol hudobníkom, ktorého milovali davy, navždy ovplyvnil smer, akým sa hudba uberala. "Pri príležitosti smutného výročia sa aj slovenské kiná zapojili do svetovej výzvy, v rámci ktorej vrátili do programov tohtoročný životopisný film Elvis," uviedol pre TASR Peter Gašparík, PR manažér distribučnej spoločnosti Continental film.

Životopisnú snímku nakrútil režisér Baz Luhrmann, tvorca filmov Moulin Rouge či Veľký Gatsby. V najnovšom počine dovolí divákom nazrieť do zákulisia života Elvisa Presleyho, najmä do vzťahu s hudobníkovým záhadným manažérom, plukovníkom Tomom Parkerom. "Ich spolupráca trvala viac ako dvadsať rokov a Presley sa vďaka nej dostal až na vrchol kariéry, aby navždy zmenil podobu populárnej hudby," pripomína Gašparík. Dodáva, že kľúčovou osobou na tejto ceste bola aj žena Elvisovho života a neskoršia manželka Priscilla Presleyová. Film ukáže, ako sa spoznali i ako sa darilo ich vzťahu odolávať búrlivému životu v šoubiznise.

Film Elvis sa od svojej júnovej premiéry stihol stať celosvetovým hitom. "Zarobil viac ako 250 miliónov dolárov, čo ho robí druhým najúspešnejším životopisným filmom o hudobnej legende," poznamenal Gašparík k snímke, ktorú si v utorok budú môcť pozrieť diváci vo viacerých slovenských mestách. Sú medzi nimi Banská Bystrica, Bratislava, Brezno, Dunajská Streda, Košice, Malacky, Martin, Nitra, Piešťany, Poprad, Prešov, Skalica, Trebišov, Trenčín, Trnava a Žilina.