Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Elledanse sa v prvej premiére sezóny spája s GUnaGU

Riaditeľ bratislavského divadla GUnaGU Viliam Klimáček, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Inscenácia Dlhá noc prináša zmes činohry, tanca, humoru i smiech cez slzy.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Divadlo elledanse chystá novú činoherno-tanečnú inscenáciu Dlhá noc. V prvej premiére sezóny sa tanečný dom po prvý raz spojil s dramatikom, režisérom a zakladateľom divadla GUnaGU Viliamom Klimáčkom. Výsledok spolupráce - fúzia slova a pohybu ponúka mozaiku piatich ľudských príbehov, ktoré sa počas jednej noci splietajú dokopy a ponúkajú obraz dnešného chaotického sveta.

"Je o tom zvláštnom pocite, ktorý asi viacerí vnímame v Európe, vo svete, alebo iba na Slovensku, že čosi nie je v poriadku. Sme nejakí nepokojní a pokiaľ to nechceme zvaliť veľmi zjednodušujúco na krízu, tak potom je otázka, kto za to môže, prečo sme v tej divnej nálade a máme pocit, že už to nie je to, čo bývalo. A aby sa to napätie uvoľnilo, čo sa musí stať," povedal pre TASR Klimáček, ktorý vo svojej novej autorskej výpovedi zvolil klipovú formu monológu a dialógu. Pred divákmi sa tak striedajú klipové scény - na nemocničnom ležadle leží telo neznámej cudzinky, patológ pri pitve skladá báseň k narodeninám, manželskému páru sa nedarí uspať dieťa a užiť si spoločnú rozkoš, ich stará a nábožensky založená mama sa im stále pletie do života, mladý muž vyučuje kurz klingončiny - jazyk zo seriálu Star Trek.

Diváci sa môžu tešiť na herecké výkony Csongora Kassaia, Viktora Horjána, Martina Meľa, Judit Bárdos a Michaely Čillíkovej

"Dôjde tam k jednej nepríjemnej udalosti, zabitiu cudzinky, ktorá sa vyskytla v Bratislave a ktorá tiež uniká pred napätím z oveľa horšieho regiónu a nakoniec tu nedopadne veľmi dobre," priblížil Klimáček svoj nový počin, v ktorom opäť balansuje na hranici tragického a komického. "To komično vychádza z prirodzeného správania ľudí, nejde o to apriórne diváka zabaviť," doplnil autor a režisér netradičnej divadelnej hry, v ktorej sa mieša činohra a tanec, humor a smiech cez slzy. Divákom sa v nej predstavia Csongor Kassai, Viktor Horján, Martin Meľo, Judit Bárdos a Michaela Čillíková.

"Je to hľadanie ďalšej cesty, že kam ešte s tým pohybom by sa dalo. Naozaj obdivujem predstavenia, ktoré pán Klimáček uvádza v GUnaGU a myslím si, že máme väčší priestor, iný priestor a to spojenie s pohybom by mohlo byť celkom zaujímavé," komentovala pre TASR divadelnú spoluprácu umelecká riaditeľka elledanse Šárka Ondrišová, ktorá do hry vytvorila pohybové scény. Herci, hoci zvyknutí na činohru, sú podľa nej veľmi dobre pohybovo zdatní a na javisku prevedú nevšedné choreografie.

Premiéra titulu Dlhá noc sa uskutoční 13. a 14. októbra. Hru o "našich fóbiách, o neschopnosti pochopiť jeden druhého, o úniku do iného sveta a o viere v lepšie zajtrajšky" uvedie elledanse po premiérach v repríze najbližšie 7. a 17. novembra.