Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Emília Vášáryová si na svoje narodeniny zahrá v hre Dnes večer nehráme

Herečka Emília Vášáryová Foto: TASR / Pavel Neubauer

"Len málo herečiek vstúpi do povedomia už s prvými úlohami tak ako ona. Lebo pani Milka na javisku nehrá, ona vo svetlách rámp je!", približuje SND herečku.

Bratislava 18. mája (TASR) - Herečka storočia Emília Vášáryová sa na javisko Slovenského národného divadla (SND) postaví aj v deň svojho životného jubilea. "Na jej želanie uvádzame inscenáciu Dnes večer nehráme, lebo v nej, na pozadí udalostí z novembra 1989, hráme o tom, aké je poslanie hercov a v širšom kontexte aj poslanie umelca vôbec. Je to divadelná rozprava o hodnote pravdy na javisku i v živote," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Naša prvá divadelná scéna pripomína, že Emília Vášáryová sa stala členkou Činohry SND v roku 1964, prijímal ju vtedajší umelecký šéf Ladislav Chudík. "Len málo herečiek vstúpi do povedomia už s prvými úlohami tak ako ona. Lebo pani Milka na javisku nehrá, ona vo svetlách rámp je! Prirodzená, nežná, krehká, ale aj tragická heroína, či dáma so zmyslom pre humor," približuje SND herečku, o ktorej niektorí kolegovia hovoria, že je "noblesná i tajomná".

Počet postáv, ktoré Emília Vášáryová stvárnila na javisku našej prvej divadelnej scény prevyšuje stovku. "Prvou bola očarujúca Ofélia v Shakespearovom Hamletovi, no už vtedy prejavila svoj zmysel preniknúť do podstaty, nebola to naivná deva...," konštatuje Pažítková a pripomína ďalšie úlohy, v ktorých si umelkyňa získala divákov. Predstavila sa napríklad ako grófka Elisa Hrabovská v Palárikovej komédii Dobrodružstvo pri obžinkoch, Roxana v Rostandovom Cyranovi z Bergeracu, Mary Warrenová v Millerových Salemských bosorkách, Antigona v Sofoklovej dráme, Doňa Elvíra v Molierovom Donovi Juanovi, Nataša v inscenácii podľa Tolstého románu Vojna a mier, Estelle v Sartrovi a jeho hre S vylúčením verejnosti či v milovanom Čechovovi a jeho Višňovom sade, alebo Troch sestrách.

"Emília Vášáryová je nezabudnuteľná ako Anjel v muzikáli Na skle maľované, ktorý mal 647 repríz, či v Tančiarni, v ktorej zaujala nielen na domácej pôde," podčiarkuje SND a pripomína aj postavy z posledného obdobia, ktoré jubilujúca umelkyňa stvárnila v inscenáciách Fanny a Alexander, Elity, Bulgakovovom Divadelnom románe, Churchillovej Čaji a apokalypse, či ostatnej premiére Kým prídu Stouni....