Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Diela E. M. Remarquea sú poznačené drsným duchom vojnovej doby

V roku 1898 sa narodil nemecký spisovateľ ERICH MARIA REMARQUE, predstaviteľ tzv. stratenej generácie, ktorú výrazne ovplyvnila prvá svetová vojna Foto: TASR

K velikánom svetovej vojnovej literatúry sa Remarque zaradil najmä svojím románom Na západe nič nového.

Osnabrück/Bratislava 25. septembra (TASR) – Svetoznámy nemecký spisovateľ Erich Maria Remarque zomrel 25. septembra pred 45 rokmi.

Mimoriadny úspech jeho kníh tkvie v napínavom deji, účinnej charakteristike osôb a nekompromisnom humanistickom a antifašistickom postoji autora. Vrcholom tvorby jedného z najobľúbenejších spisovateľov minulého storočia sa stal sugestívny román Na západe nič nového (1928).

Vlastným menom Erich Paul Remark sa narodil 22. júna 1898 v nemeckom Osnabrücku. Syna kníhviazača a študenta katolíckeho seminára poslali v júni roku 1917 na prvou svetovou vojnou zmietaný západný front. Už 31. júla 1917 ležal v poľnom lazarete s prestreleným krkom, črepinami v ľavej nohe a pravom ramene. Vojna sa pre neho skončila.

V nasledujúcich rokoch mal problémy začleniť sa do spoločnosti a vystriedal niekoľko zamestnaní. Životom sa predieral ako pokladník, kamenár, organista, učiteľ klavírnej hudby či obchodný cestujúci. Neskôr pôsobil ako redaktor a popri tom cestoval. V roku 1932 ušiel do Švajčiarska a o rok nato už nacisti pálili jeho knihy. V roku 1938 bol spisovateľ zbavený nemeckého občianstva, následne emigroval do Spojených štátov amerických, kde získal americké občianstvo. Po vojne žil striedavo v USA a Švajčiarsku.

K velikánom svetovej vojnovej literatúry sa Remarque zaradil najmä svojím románom Im Westen nichts Neues (Na západe nič nového, 1928), v ktorom nepateticky a naturalisticky opísal osudy skupiny nemeckých vojakov na západnom fronte. Dielo napísané za šesť týždňov otriaslo svetom a behom troch rokov sa predalo tri a pol milióna výtlačkov. Realistický protivojnový román sa stal povinným čítaním na mnohých stredných školách a dočkal sa i dvoma Oscarmi oceneného filmového spracovania (All Quiet on the Western Front, 1930). Zverstvá odohrávajúce sa na fronte i smutný vplyv vojny na ľudí priblížil autor napríklad aj v knihách Der Weg zurück (Cesta späť 1931), Der Funke Leben (Iskra života 1952), Zeit zu leben und Zeit zu sterben (Čas žitia a čas umierania 1954) alebo Die Nacht von Lisabon (Noc v Lisabone, 1962).

Literát bol veľkým milovníkom žien, miloval veľa, ale vždy diskrétne. V tejto súvislosti mu prischlo označenie "Clark Gable literatúry". V roku 1958 sa oženil s americkom filmovou hviezdou Paulettou Goddardovou, exmanželkou Charlieho Chaplina.

Erich Maria Remarque zomrel 25. septembra 1970 v Locarne vo Švajčiarsku vo veku 72 rokov. Cenu mieru nesúcu spisovateľovo meno udeľuje jeho rodné mesto od roku 1991 s dvojročnou periodicitou.