Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Etiópčania smútia za hudobným velikánom Birrom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Birra, velikán etiópskej a etnojazzovej scény, bol nositeľom štandardov komunity Oromo, najväčšej z približne 80 etnických skupín v Etiópii.

Addis Abeba 8. novembra (TASR) - V etiópskom hlavnom meste Addis Abeba sa v utorok zišli etiópski umelci, politici aj bežní hudobní fanúšikovia, aby vzdali hold legendárnemu oromskému spevákovi Alimu Birrovi, ktorý zomrel počas uplynulého víkendu vo veku 74 rokov. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

Pohrebný voz previezol jeho rakvu zahalenú etiópskou vlajkou do parku v Addis Abebe, kde sa konal smútočný obrad. Birra, velikán etiópskej a "etnojazzovej" scény, bol nositeľom štandardov komunity Oromo, najväčšej z približne 80 etnických skupín v Etiópii.

"Počas svojej 50-ročnej hudobnej kariéry získal medzinárodné uznanie za svoj talent a neuveriteľné hudobné schopnosti," povedal Mahmúd Ahmed, hviezda zlatého veku etiópskej hudby v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

"Gitara, harmonika, klavír a dokonca aj iné druhy klávesov sú len niektoré nástroje, ktoré Ali počas svojho života ovládal," povedal Ahmed v smútočnom príhovore na utorkovej slávnosti.

"Svojimi piesňami podporoval jednotu, vytrvalosť a kultúru," napísal krátko po Birrovej smrti na sociálnej sieti Twitter etiópsky premiér Abiy Ahmed, ktorý tiež pochádza z komunity Oromo.

Mahmúd Ahmed aj Birra začali svoju hudobnú kariéru začiatkom 60. rokov 20. storočia počas vlády cisára Haileho Selassieho, keď hrali v orchestri cisárskej gardy, ktorý v tom čase produkoval niektoré z najväčších mien etiópskej hudby, najmä jazzu.