Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Etnofilm v múzeu predstaví filmy o kultúrnej antropológii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Podujatie je pofestivalovou prehliadkou najstaršieho filmového festivalu na Slovensku.

Martin 12. septembra (TASR) - Prehliadka filmov zameraných na ľudovú kultúru a kultúrnu antropológiu pod názvom Etnofilm v múzeu sa uskutoční v stredu (13. 9.) a vo štvrtok (14. 9.) v martinskom kultúrnom centre Barmuseum. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Podujatie je pofestivalovou prehliadkou najstaršieho filmového festivalu na Slovensku. "Počas dvoch dní ponúkne divákom šesť filmov zo slovenskej a českej produkcie, ktoré nás počas posledných ročníkov Medzinárodného filmového festivalu Etnofim Čadca najviac zaujali. Výber pripravili SNM v Martine v spolupráci s kultúrnym centrom Barmuseum a Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci. Podujatie zavŕši vo štvrtok o 21.15 h koncert pesničkára Martina Geišberga," doplnila Kiripolská.

Program podľa nej odštartuje v stredu po 17.00 h film Voňavé remeslo (SR, 2021) o pomaly odchádzajúcej staršej generácii košikárov. "Dokument Ovčiarskou cestou (SR, 2021) uchováva informácie o zanikajúcej forme tradičného zamestnania - pastierstve. Výnimočný film Černí Češi (ČR, 2022) rozpráva príbeh o nepodarenom experimente - výchove 56 detí z Namíbie v socialistickom Československu," uviedla.

"Vo štvrtok sa v dokumente Cesta von (SR, 2020) dozvieme o boji rómskych žien proti generačnej chudobe v segregovanej rómskej osade pri Zborove neďaleko Bardejova. Film Zem, ktorá hľadá svoje nebo (SR, 2016) je príbehom jednej horehronskej obce. Osobnosť významného skladateľa Svetozára Stračinu v rovnomennom filme (SR, 2019) odhaľuje režisér Pavol Barabáš," dodala Kiripolská.

Etnofilm Čadca je najstarším filmovým festivalom na Slovensku. Históriu začal písať v roku 1980, keď sa v Čadci po prvý raz stretli tvorcovia filmov o ľudovej kultúre. Medzinárodná súťaž ponúka filmy na témy z oblasti sociálnej a kultúrnej antropológie a etnológie, od rozmanitých prejavov tradičnej ľudovej kultúry až po mapovanie života súčasného človeka v komplexnosti a zložitosti meniaceho sa sveta i spôsobu života.