Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Európske filmové ceny: Najlepšou snímkou je dráma Anatómia pádu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

EFA ocenila aj španielsku režisérku Isabel Coixet za jej zásluhy o svetovú kinematografiu.

Berlín 10. decembra (TASR) - Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) pre najlepší film roku 2023 získala v sobotu na slávnostnej ceremónii v nemeckej metropole Berlín dráma "Anatómia pádu" francúzskej režisérky Justine Trietovej. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Na 36. Európskych filmových cenách snímka triumfovala v štyroch z piatich hlavných kategórií vrátane najlepšieho scenára. Trietová tiež získala cenu za najlepšiu réžiu a Sandra Hüllerová stvárňujúca hlavnú postavu filmu dostala od EFA ocenenie pre najlepšiu herečku tohto roku.

V kategórii najlepší herec sa na prvej priečke umiestil Dán Mads Mikkelsen za svoj výkon vo filme "Bastardi". Cenu si prevzal prostredníctvom videa. Nominovaní bol aj nemecký herec Christian Fiedel, ktorý vo filme "Zóna záujmu" britského režiséra Jonathana Glazera stvárnil veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa.

EFA ocenila aj španielsku režisérku Isabel Coixet za jej zásluhy o svetovú kinematografiu.

Európske filmové ceny, prezývané i európske Oscary, udeľuje každoročne od roku 1988 Európska filmová akadémia a o víťazoch rozhoduje jej viac ako 4000 členov. Ceny sa udeľujú v 19 kategóriách, z ktorých najdôležitejšia je Najlepší film. Vlani toto ocenenie získal satirický film "Trojuholník smútku".