Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Fado, funaná, wasla, púštne blues? Viac na World Music Festivale

Tabanka Foto: World Music Festival Bratislava

Siedmy ročník World Music Festivalu Bratislava prinesie niekoľko slovenských žánrových premiér aj jednu aktuálnu žiarivú hviezdu svetovej world music scény.

Bratislava 5. augusta (OTS) - Od 18. do 21. augusta sa v Bratislave bude dať naživo vypočuť zvuk ukrajinskej bandury, argentínskeho bandoneónu, portugalskej gitary, arabskej lutny oud, ale napríklad aj ikonický rytmický nástroj z Kapverdských ostrovov, ktorý sa volá ferrinho.



Zdá sa vám železná tyč skôr ako zbraň než hudobný nástroj? Tak v tom prípade máte podobný názor ako portugalskí kolonizátori, keď tento nástroj a jeho použitie na Kapverdách zakazovali a hudobníkom hrozili väzením. Ferrinho je vlastne zúbkovaná železná tyč, dlhá skoro meter, na ktorú sa hrá trením iným kovovým predmetom. Ferro alebo ferrinho má však oveľa výraznejší a drsnejší „industriálny“ zvuk, ktorý je spolu s hrou na akordeón gaita základom štýlu funaná. O význame tohto nástroja svedčí napríklad aj to, že sa ako historický symbol dostal aj na kapverdské bankovky. Hoci väčšina poslucháčov si hudbu z Kapverd spája so sentimentálnymi baladami v štýle morna, ktoré preslávila Cesaria Évora, aj funaná patrí k dôležitým miestnym hudobným tradíciám. Tento štýl je oveľa priamočiarejší a tanečnejší, a jeho texty majú často silný sociálny odkaz – aj preto bola táto hudba v koloniálnych časoch zakázaná. Najslávnejším žijúcim predstaviteľom funaná je Victor Tavares alias Bitori. Aj jeho odkazu je verná skupina Tabanka, ktorá štýl funaná úspešne prezentuje a dostáva do varu poslucháčov na koncertoch po svete. Energiou nabitá kreolská hudba v tej najlepšej podobe vás zaručene roztancuje aj na festivale v Bratislave. Tabanka si ctí tradície tohto štýlu, no svoju zostavu rozšírila aj o elektrickú gitaru, basgitaru a bicie, takže ponúkne modernú podobu tejto hudby už v piatok 19. augusta v Teatro Colorato.



Tým sa však výpočet premiér v rámci festivalu nekončí. Po prvýkrát na Slovensku odznie aj egyptský inštrumentálny štýl wasla, ktorý pôvodne vznikol v prvej tretine 20. storočia v Alexandrii. Predstavia ho alexandrijskí rodáci – hráč na arabskú lutnu oud Tarek Abdallah a predovšetkým perkusionista Adel Shams el-Din. Ich spoločný album Wasla (Suites musicales égyptiennes) získal cenu časopisu Songlines ako nahrávka roka 2015. Tento projekt je výnimočný aj tým, že hráč na riqq, Adel Shams el-Din je žijúcou legendou egyptskej hudby, okrem iného bol spoluzakladateľom slávneho orchestra Ensemble Al Kindi. Ten patril v osemdesiatych rokoch ku kultovým súfijským súborom, účinkoval na najväčších festivaloch sveta, ale napríklad aj v Carnegie Hall v New Yorku. Naživo si môžete oboch umelcov a túto sofistikovanú hudbu vypočuť v sobotu 20. augusta aj v Bratislave na nádvorí Zichyho paláca.

Tretím interpretom, ktorého hudba má silné korene v Afrike, je gitarista, skladateľ a spevák Vieux Farka Touré z Mali, syn svetoznámeho Aliho Farku Tourého, držiteľa cien Grammy a predstaviteľa tzv. „púštneho blues“. Vieux v Bratislave odpremiéruje svoj najnovší album Les Racines, ktorý je aktuálne na vrchole albumového rebríčka Transglobal World Music Chart.

Hudobní kritici oceňujú tento album ako “ konverzáciu medzi generáciami a most medzi tradičným a súčasným svetom“. Bohato vrstvené kompozície sú úvahami o láske, dedičstve a sociálnej súdržnosti. Tento návrat k odkazu svojho otca je všadeprítomný a dôrazný. Touré upúšťa od predošlých odbočiek do iných žánrov v spoluprácach napr. s Johnom Scofieldom alebo Idanom Raichelom. Jeho hudobné dedičstvo si ho pritiahlo späť a na festivale budete mať jedinečnú možnosť byť pri tom. Vieux Farka Touré zakončí festival 21. augusta v Klariskách.



Iný druh gitarovej hudby prinesie Ricardo Silva, virtuózny hráč na portugalskú gitaru. Táto gitara sa od klasickej „španielky“ líši tým, že má iný tvar a šesť zdvojených strún. Používa sa hlavne ako sprievod spevákov a speváčok v štýle fado, ale môže slúžiť aj ako sólový nástroj. Samotný Ricardo Silva po tom, ako vyhral niekoľko súťaží v hre na portugalskú gitaru, sprevádzal slávne vokalistky ako Mariza, Ana Laíns či Celina da Piedade. Na world music festival do Bratislavy príde v triu, kde účinkuje okrem neho aj klasický gitarista João Silva a Carlos Almeida. Inštrumentálnu hudbu z Portugalska predstavia 19. augusta v Teatro Colorato.



Latinskoamerickú eleganciu a temperament prinesie so sebou The Guanaco Trio, ktoré tvoria hudobníci z troch kontinentov. Bandoneonista Owen Salomé pochádza z Austrálie, huslistka Laura Urteaga prišla z Katalánska a gitarista Benjamín Aedo je rodák z Čile. Trojica, ktorá momentálne pôsobí v Buenos Aires, 20. augusta zahrá na festivale skladby zo svojho čerstvého albumu Bajo un mismo cielo na nádvorí Zichyho paláca.

World Music Festival Bratislava sa začne vo štvrtok 18. augusta v Klariskách trojkoncertom, na ktorom vystúpi poľské trio Wernyhora, slovenský multiinštrumentalista Michal Smetanka a ukrajinský hráč na banduru Volodymyr Voyt. Ich spoločné vystúpenie bude dôkazom prepojenia kultúrnych tradícií týchto troch susedných krajín a zároveň podporou ťažko skúšanej Ukrajiny.

Na festivale nebudú chýbať ani hudobníci zo Slovenska. Tentoraz to bude Sisa Michalidesová so živou verziou albumu Commedia, Ildikó Kali a jej Zlatá panna, Júlia Kozáková s projektom Manuša, chuligán-folkové trio Varkocs a najnovší projekt skupiny. Okrem koncertov festival ponúkne aj medzinárodnú konferenciu so zahraničnými odborníkmi, workshop s užitočnými radami pre hudobníkov a hudobných manažérov, ale takisto aj spevácku dielňu – Naučte sa ukrajinskú pieseň pre širokú verejnosť.

Viac o programe festivalu na internetovej stránke www.worldmusicfestival.sk a na FB https://www.facebook.com/worldmusicfestivalbratislava.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ako hlavný partner. Spoluorganizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Bratislavská organizácia cestovného ruchu a mesto Bratislava. Podujatie je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta. Ďalšími partnermi sú Stredoeurópska Nadácia a Bratislava- Staré mesto. Podujatie je realizované s finančnou podporu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, SOZA a v rámci projektu Creative Europe – SOUNDS of EUROPE.

Ďakujeme partnerom a mediálnym partnerom za podporu.