Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Febiofest Bratislava privíta oscarového režiséra Costu-Gavrasa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Costa-Gavras svojimi politickými drámami dokázal upriamiť pozornosť verejnosti na kontroverzné udalosti nedávnej histórie.

Bratislava 12. februára (TASR) - Hlavným hosťom 27. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava (11. - 17. 3.) bude francúzsky režisér Costa-Gavras, držiteľ Oscara, Zlatých glóbusov, ocenení z Cannes i Berlinale, ale aj Európskej filmovej ceny. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková. Francúzsky režisér gréckeho pôvodu, ktorý si získal slávu a uznanie predovšetkým svojimi politickými drámami, zavíta aj medzi slovenských a medzinárodných študentov: "Hostiť ho spoločne s Febiofestom bude aj filmové networkingovo-vzdelávacie podujatie Visegrad Film Forum, ktoré sa koná od 10. do 14. marca na Vysokej škole múzických umení."

Costa-Gavras svojimi politickými drámami dokázal upriamiť pozornosť verejnosti na kontroverzné udalosti nedávnej histórie. Jeho film Priznanie (1970) je ostrou kritikou komunistických praktík a reakciou na vstup sovietskych okupačných vojsk do Československa v auguste 1968. "Výnimočný film, u nás roky zakázaný, uvedie Febiofest z novo zreštaurovanej digitálnej kópie. Vznikol ako autentické svedectvo jedného z protagonistov vykonštruovaného procesu s Rudolfom Slánskym," poznamenala Kizáková k snímke, ktorá je "sugestívnou analýzou obludných mechanizmov moci, zachytáva kruté výsluchy, manipuláciu s obžalovanými, nátlak vedúci k falošnému priznaniu".

Počas svojej prvej návštevy Slovenska Costa-Gavras osobne predstaví divákom aj svoj nový film Dospeláci v miestnosti (2019), v ktorom opisuje udalosti v Grécku z roku 2015, keď sa tunajšia ekonomika dostala do najväčšej krízy. Snímka vznikla podľa rovnomenného bestselleru bývalého gréckeho ministra financií Yanisa Varoufakisa. "Tento film je jeho prvým, ktorý natočil v rodnom Grécku, odkiaľ emigroval do Francúzska v 50. rokoch minulého storočia. Vlani ho odpremiéroval na pôde slávneho festivalu v Benátkach, kde si prevzal ocenenie za celoživotné dielo," dodala k minuloročnému počinu 87-ročného režiséra, ktorý si z Bratislavy odnesie Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov za prínos svetovej kinematografii.

Costa-Gavras je aktívnym filmárom vyše 50 rokov, medzinárodné uznanie si získal hneď prvým politickým trilerom, filmom Z (1969). So snímkou o skutočnom prípade politickej vraždy gréckeho politika získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film, odniesol si dve ceny z Cannes, bodoval v cenách BAFTA. Aj ďalší politický triler Nezvestný (1982) o príbehu amerického spisovateľa, ktorý zmizol počas vojenského prevratu v Čile, v hlavnej úlohe s Jackom Lemmonom, mu priniesol Oscara za scenár aj Zlatú palmu na festivale v Cannes. Nakrúcal striedavo vo Francúzsku aj v Hollywoode. V jeho filme Mesto šialencov (1997) si zahralo hviezdne obsadenie v podobe Johna Travoltu aj Dustina Hofmanna. Za snímku Amen (2002), v ktorej sa vrátil k téme holokaustu, si vyslúžil francúzsku národnú filmovú cenu Cézar.