Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Fešáci vydávajú najúspešnejšie albumy prvýkrát na CD

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Albumy Fešáci 2000 a Hvězda Countryon mali okrúhle výročia a kapelník a kompilátor Antonín Kny ich doplnil o bonusy so spomienkami na bývalých členov súboru.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Najpredávanejšie a najpopulárnejšie nahrávky skupiny Fešáci neboli v predaji niekoľko dekád. Teraz vychádzajú albumy Fešáci 2000 (vydaný v roku 1980) a Hvězda Countryon (1990) v remasterovanej edícii ako 2CD s bonusmi, ktoré doposiaľ ešte nikdy nevyšli. Pri tejto príležitosti plánuje kapela aj online koncert 21. apríla z kinosály v Ústí nad Labem. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

„Radi by sme vás s Fešákmi pozvali na naše už druhé online predstavenie, ktoré sa uskutoční vo virtuálnom priestore a bude premietané priamo do vašich obývačiek. Tentokrát to bude jarné predstavenie, ktoré ponesie názov Jarná správa podľa obľúbenej piesne Tomáša Linku. Koncert bude opäť uvádzať moderátor Country radia Pavel 'Bezi' Bezouška,“ pozýva kapelník Tonda Kny.

Albumy Fešáci 2000 (1980) a Hvězda Countryon (1990) mali okrúhle výročia a kapelník a kompilátor Antonín Kny ich doplnil o bonusy so spomienkami na bývalých členov súboru a pripomienkou, že Tomáš Linka nedávno oslávil 75. narodeniny. Okrem jeho skvelého spevu a hry na fúkaciu harmoniku tu poslucháč nájde tiež všetky ďalšie zásadné sólové hlasy spojené s históriou skupiny.

Michal Tučný, Pavel Brümer, Robert Moucha, Jindřich Šťáhlavský, Radek Stanka, Hana Mladá, Erika Horká, Miloš Slezák, Jindřich Malík a Petr Novotný - to sú mená, ktoré si fanúšikovia na oboch albumoch vypočujú. Mnohé z nich sa na CD prvý i poslednýkrát objavili pred mnohými rokmi, niečo dokonca nikdy, vrátane úplnej novinky Tomáša Linku s názvom Sen.

„Album Fešáci 2000 bol na vtedajšiu dobu veľmi nadčasový a zamýšľal sa nad tým, ako to bude vyzerať o 20 rokov (v roku 2000). Na tomto albume spieval ešte Michal Tučný, ktorý vzápätí z kapely odišiel. Do histórie českého country sa zapísal najmä piesňou Paní má se má, ktorú dodnes spieva Tomáš Linka. O desať rokov neskôr vyšiel album Hvězda Countryon, z ktorého sa predalo veľmi veľké množstvo. Tak 40 a 30 rokov po vydaní oboch albumov sme sa rozhodli, že piesne vydáme znova, ale v remasterovanej podobe, teda s vylepšeným, krištáľovejším zvukom a v jednom balení,“ dodáva o aktuálnej reedícii Tonda Kny.