Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Fest Anča odštartoval detským dňom

Fest Anča Foto: Facebook Fest Anča

Program festivalu ponúka medzinárodnú súťaž krátkych filmov, ktorej víťaz získa Anča Award.

Žilina 29. júna (TASR) – Detským dňom dnes v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie odštartoval 9. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý v Žiline potrvá do 3. júla. Podľa PR manažérky festivalu Márie Hejtmánkovej sa do tohtoročnej súťaže prihlásilo 1241 snímok prakticky z celého sveta, z nich bolo 26 zo Slovenska.

Cieľom festivalu je podľa jeho riaditeľky Žofie Bosákovej predstaviť animovaný film ako plnohodnotnú súčasť života a fungovania všetkých generácií. "Od najmladších detí v predškolskom veku, cez tínedžerov až po dospelých. Animovaný film je na Slovensku stále ešte vnímaný ako okrajovejšia záležitosť. Ale my sa snažíme ukázať, že to tak nemusí byť. A snažíme rozširovať animovaný film práve v intenciách plnohodnotného umeleckého fenoménu," povedala Bosáková.

Novinkou festivalu je bezplatné premietanie celovečerných rodinných filmov na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. "Snažíme sa osloviť ľudí, ktorí možno len prejdú cez námestie a vôbec nerozumejú animovanému filmu. Nemajú o ňom nijaké povedomie, nedostali sa k nemu. Naším cieľom je ukázať, že animovaný film rozširuje vaše vnímanie. A nie je to niečo elitárske alebo niečo, čo je vzdialené bežnému vnímaniu. Ukázať im, že aj proces spoznávania animácie a výtvarnosti je veľmi kontinuálny," povedala riaditeľka festivalu.

Program festivalu ponúka medzinárodnú súťaž krátkych filmov, ktorej víťaz získa Anča Award. "Ďalej medzinárodnú súťaž študentských filmov Anča Student Award, medzinárodnú súťaž animovaných videoklipov Anča Music Video Award. Víťaza medzinárodnej súťaže krátkych filmov pre deti Anča Kids' Award určia hlasovaním samotné deti v hľadisku. Slovenskí tvorcovia majú možnosť získať Anča D Award - distribučnú cenu, vďaka ktorej sa ich film dostane do kín ako predfilm celovečernej snímky," doplnila Hejtmánková.

Najvýznamnejšími hosťami tohto ročníka sú Stephen a Timothy Quayovci, ktorí sa narodili v roku 1947 v americkej Pensylvánii, žijú v Londýne a majú za sebou 30-ročnú úspešnú kariéru. "Sú vzormi pre mnohých filmárov. Zaujímavé na nich je, že čerpajú inšpiráciu zo strednej Európy. V ich filmoch nájdeme hudbu miestnych skladateľov, inšpirácie miestnych spisovateľov," dodala PR manažérka festivalu.