Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Fest Anča tento rok zaostrí na ženy v animácii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Festivalovou novinkou je Študentské fórum, na ktorom budú diskutovať o spôsobe výučby animácie školy a študenti z regiónu strednej a východnej Európy a školami z krajín západnej Európy.

Bratislava 6. júna (TASR) - Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa tohto roku bude konať v plnej sile naživo v Žiline od 30. júna do 3. júla. V poradí 15. ročník ponúkne prierez toho najzaujímavejšieho zo sveta animácie a bohatý program zameraný na tému Ženy v animácii.

Hlavnú tému preskúma festival z rôznych pohľadov. "Bude tematický fokus, fokus na slovenské animátorky, diváci ju môžu vidieť aj v celovečerných filmoch, sprievodnom programe a programe pre deti," uviedol pre TASR na utorkovej tlačovej konferencii programový dramaturg a kurátor Jakub Spevák. "V téme sme sa rozhodli konfrontovať pohľad mužov na ženy, žien na ženy a nachádzať nové pohľady, ktoré sú viac o inklúzii, nestavajú sa nad alebo pod, ale nivelizujú všetkých ľudí," podčiarkol.

Naprieč filmovými blokmi prinesie festival výrazné ženské hlasy animácie, ktoré rezonujú doma i v zahraničí. V rámci fokusu na slovenské animátorky sa bude krstiť DVD s filmovou tvorbou ikony slovenskej animácie Jaroslavy Havettovej. "Pani Havettová nechodí na festivaly, toto je po dlhej dobe prvý festival, na ktorom sa osobne zúčastní, je to pre nás obrovská pocta," uviedla riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Aj výber celovečerných filmov sa bude niesť v duchu zobrazovanie žien v kinematografii. Figuruje v ňom i Belladonna smútku (1973) od japonského režiséra Eiichiho Yamamota. Festival uvedie aj snímku Moja afganská rodina (2021) režisérky Michaely Pavlátovej. Česká animátorka bude spolu s ďalšími porotcami rozhodovať o Cene primátora Anča Award za najlepší slovenský krátky animovaný film.

Na festival sa tohto roku prihlásilo vyše 1250 filmov zo 68 krajín sveta. Vybrané tituly bude hodnotiť porota zložená z osobností súčasnej animácie z Japonska, Rumunska i Veľkej Británie. O najlepšom krátkom animovanom filme a najlepšom študentskom krátkom animovanom filme bude rozhodovať japonská animátorka Sarina Nihei spolu so slovinskou producentkou Sašou Bach. Medzinárodnú porotu doplní Mihai Mitrica, riaditeľ rumunského festivalu Animest.

Festivalovou novinkou je Študentské fórum, na ktorom budú diskutovať o spôsobe výučby animácie školy a študenti z regiónu strednej a východnej Európy a školami z krajín západnej Európy.

Fest Anča uvedie aj pásmo ukrajinských filmov Pred vojnou, ktoré kurátorsky pripravil kyjevský festival Linoleum, predstavujúci najväčšiu prehliadku krátkej nezávislej animácie na Ukrajine. V sprievodnom programe figuruje ukrajinská DJ-ka Miklei, ale aj producent Karaoke Tundra. Festival prinesie tiež výstavu Marcela Oniska, reflektujúcu najmä aktuálne dianie na Ukrajine.

Festival sa rozrastie aj priestorovo. Okrem Stanice Žilina-Záriečie a Novej synagógy ponúkne program v priestoroch Mestského divadla Žilina či Bábkového divadla.