Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Fest Anča zaostrí aj na detského diváka

Dominantou festivalu zostáva medzinárodná súťaž animovaných filmov, do ktorej sa v tomto roku prihlásilo 964 snímok z celého sveta.

Bratislava 6. júna (TASR) - Koncom júna sa Žilina opäť stane centrom animovaného filmu. Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča (27.-30.6.) tam uvedie v slovenskej premiére to najlepšie zo svetovej produkcie. Program a novinky dnes v Bratislave predstavili organizátori festivalu. Jednou z noviniek je vytvorenie fóra We need to talk about animation, ktoré sa zaoberá teóriou animácie. "Zídu sa na ňom pedagógovia animácie z rôznych európskych krajín, bude sa diskutovať o tom, kam sa uberá edukácia animácie," uviedla pre TASR Eva Pavlovičová, riaditeľka festivalu.

Jeho súčasťou bude aj výstava Frejm baj frejm. Zúčastní sa na nej 14 umelcov, ktorí budú zobrazovať prostredníctvom animácie tému Žilina. Výstava oživí svojím rozsahom celé mesto. Záujemcovia si ju môžu pozrieť nielen v Považskej galérii umenia v Žiline, ale aj v Mestskom divadle a zároveň v kultúrnom centre Stanica.

Dominantou festivalu zostáva medzinárodná súťaž animovaných filmov, do ktorej sa v tomto roku prihlásilo 964 snímok z celého sveta. "Z toho predvýberová porota vybrala 22 filmov do súťaže krátkych animovaných filmov, 19 do súťaže študentských animovaných filmov a 25 do súťaže animovaných videoklipov," priblížil dramaturg a programový riaditeľ festivalu Andrej Kolenčík s tým, že ďalšie animované snímky ponúkne Fest Anča v pásme nesúťažných filmov, ktoré nájdu diváci v programe pod označením Svetový výber.

Medzi lahôdky festivalovej ponuky organizátori zaradili španielsky celovečerný film Ignacia Ferrerasa Vrásky (Arrugas). Vznikol podľa rovnomenného komixového románu Arrugas od Paca Rocu, ktorý zaň získal v roku 2008 Národnú cenu. Ďalej upozornili na animovaný film Christophera Sullivana V zajatí duchov (Consuming Spirits), na ktorom tvorcovia pracovali neuveriteľných 15 rokov a sú naň výborné ohlasy aj v zámorí. Projekcie sa uskutočnia v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Ster Century Cinemas a v Mestskom divadle Žilina.

Na svoje si príde aj detský divák


Fest Anča sa tento rok zameral aj na detského diváka. V programe figuruje viacero motivačných aktivít pre deti, projekcie za vysvedčenie, tvorba Viktora Kubala či detská súťaž. "Deti v nej budú hodnotiť a vyberú svoj animovaný film. Našou snahou je ich povzbudiť, aby sa vyjadrovali, kriticky mysleli a vôbec mali postoj k animovanému filmu a názor," dodala Jana Slezáková.

Festivalový tím ďalej potvrdil, že tento rok príde do Žiliny aj americký producent a scenárista Mike Reiss, ktorý predstaví povestnú šou The Simpsons Backstage Tour, ďalšiu prednášku bude mať známa česká animátorka Michaela Pavlátová a Paul Mumford z Veľkej Británie.

Otvárací ceremoniál festivalu sa uskutoční 27. júna o 19.00 h v Mestskom divadle. Úvodný večer ponúkne divákom súčasné slovenské filmy - Pandy Matúša Vizára, Mesiac Ondreja Rudavského a v slovenskej premiére krátku snímku Ivany Šebestovej Sneh.