Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival 4 živly má v programe aj prednášku o teórii chaosu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V sprievodnom programe figuruje aj koncert kapely Kráter Kartel, ktorá má v repertoári široké žánrové spektrum - od worldmusic cez latino, gypsy, swing až po klezmer.

Bratislava 10. augusta (TASR) - V Banskej Štiavnici sa v stredu začína Letný filmový festival 4 živly. V poradí 24. ročník podujatia otvorí premietanie na miestnom amfiteátri. "Program bude venovaný téme Chaos a okrem tematických filmov ponúkne aj viacero sprievodných podujatí," uviedol pre TASR PR manažér Peter Gašparík.

Festival premietne viac ako tri desiatky filmov. V sprievodnom programe môže návštevníkov zaujať aj prednáška o teórii chaosu, ktorú pripravil matematik Roman Hric. Festivalové publikum si bude môcť rozšíriť obzory v neformálnom prednáškovom formáte a podľa slov prednášajúceho lektora sa tak stane bez čísel a vzorcov.

O tom, ako sa ľudia vyrovnávajú s krízami, ale aj o krízach, ktoré nás ešte len čakajú, budú na festivale diskutovať Vladimíra Čavojová a Ivan Brezina, autori knihy Prečo ľudia potrebujú krízy. Tá sa venuje aj témam, ako lockdown ovplyvnil sociálne vzťahy, kríze duševného zdravia či globálnemu otepľovaniu.

Sprievodný program festivalu ponúka aj zážitok v podobe audiovizuálneho koncertu v podaní slovenského hudobníka Stroona (Dalibor Kocián) a grafického dizajnéra DevKida (Ján Šicko). Umelci prinesú na banskoštiavnický amfiteáter audiovizuálne koncertné spracovanie Stroonovho albumu Temple Timbre Embers. "Ten kombinuje elektronickú hudbu so živým vibrafónom, čím sprostredkúva zážitok monumentality a atmosféry chrámovej hudby, no bez náboženskej zložky," približuje Gašparík. "Vo vizuále, o ktorý sa postaral DevKid, budú generované častice reagovať na zvuky a dotvárať unikátny zážitok v unikátnom prostredí," dodal.

V sprievodnom programe figuruje aj koncert kapely Kráter Kartel, ktorá má v repertoári široké žánrové spektrum - od worldmusic cez latino, gypsy, swing až po klezmer.

Súčasťou festivalového programu je tiež sekcia Detské 4 živly, venovaná rodinám s deťmi. Okrem štvorice filmových premietaní ponúkne aj otvorenú výtvarnú dielňu. "Deti si v nej budú môcť vytvoriť vlastnú pohľadnicu, ktorá po naskenovaní mobilným telefónom ožije animáciou," avizujú organizátori.

Festival potrvá do nedele 14. augusta. Celý program nájdu záujemcovia na www.4zivly.sk.