Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Festival 4 živly predstaví aj slovenský film Čierne na bielom koni

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Prvé slovenské premietanie filmu príde osobne uviesť režisér Rasťo Boroš, spoločne s kameramanom Tomaszom Wierzbickim a hercami Milanom Ondríkom, Attilom Mokosom a Tomášom Mischurom.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Viac ako tri desiatky tematicky ladených filmov a sprievodných podujatí, program pre dospelé aj detské publikum prinesie do Banskej Štiavnice 24. Letný filmový festival 4 živly, ktorý svoj program venuje téme Chaos. Na divákov čakajú aj premiérové uvedenia slovenských filmov. TASR o tom informoval PR manažér Peter Gašparík.

V priestoroch banskoštiavnického amfiteátra premietne festival v predpremiére nový slovenský film Čierne na bielom koni. "Štýlová romantická gangsterka z divokého slovenského juhu vyrozpráva príbeh o tom, prečo sa treba báť ľudí, ktorí vám podajú pero a povedia, že stačí podpísať. Tiež o tom, ako dokáže nečakaná láska strpčiť zločincom pokojný život a kam až dokážu súdni ľudia zájsť, ak ich prerastie pýcha," priblížil Gašparík. Prvé slovenské premietanie filmu príde osobne uviesť režisér Rasťo Boroš, spoločne s kameramanom Tomaszom Wierzbickim a hercami Milanom Ondríkom, Attilom Mokosom a Tomášom Mischurom.

Divadelníčka, kultúrna manažérka, aktivistka i bývalá politička Viera Dubačová sa na 4 živloch predstaví ako režisérka a uvedie film Tí, ktorí zostali. "Nakrútila ho na Ukrajine po tom, čo krajinu napadli ruské vojská. Spolu s kameramanom navštívila miesta, ktoré ruská armáda okupovala a bombardovala – Irpiň, Buča, Hostomeľ, Ozera," vysvetľuje Gašparík k snímke, v ktorej tvorcovia zaznamenali sériu výpovedí a príbehov "o ľuďoch, ktorí neutiekli a napriek ohrozeniu života ostali: pomáhať, žiť, prežívať". "Film bude verejnosti predstavený celkom prvý raz a tvorkyňa príde s divákmi a diváčkami diskutovať o situácii a nakrúcaní na Ukrajine," avizuje festival.

V programe figuruje aj animovaná snímka Tvojazem režiséra Petra Budinského, ktorý festival premietne ako súčasť tzv. Detských 4 živlov, teda programu pre celé rodiny. "Film, ktorý spája tzv. steampunkovú estetiku s dobrodružným príbehom pre detského diváka či diváčku, je výsledkom práce tímu, ktorý na ňom pracoval od roku 2013," poznamenal Gašparík. Snímka rozpráva príbeh Rikiho, ktorý sa nečakane dostane do čarovného sveta nazývaného Tvojazem. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na rozprávanie režiséra, ktorý bude hovoriť o ceste filmu od zrodenia nápadu až po uvedenie na filmových plátnach na Slovensku i v zahraničí.

Letný filmový festival 4 živly sa v Banskej Štiavnici uskutoční 10. až 14. augusta. Celý program nájdu záujemcovia na www.4zivly.sk.