Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Filmový festival 4 živly si za tohtoročnú tému zvolil Chaos

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Päticu festivalových dní naplnia rôznorodé filmy. Festival premietne snímky, ktoré sa líšia uhlom pohľadu na tému, ale aj žánrom, rokom či krajinou vzniku.

Bratislava 26. júla (TASR) - Letný filmový festival 4 živly, ktorý sa každoročne koná v Banskej Štiavnici, si za tohtoročnú tému zvolil chaos. Filmy aj sprievodné podujatia si bude môcť publikum vychutnať od 10. do 14. augusta v štiavnickom kine, kultúrnom centre, na mestskom amfiteátri, ale aj v miestnych kaviarňach a kluboch. TASR o tom informoval PR manažér podujatia Peter Gašparík.

"Organizátorský tím sa rozhodol zasvätiť program chaosu najmä preto, že je príznačný pre ostatné roky, ktoré ako spoločnosť prežívame," vysvetľuje Gašparík a dodáva, že chaos sa stal často skloňovaným pojmom, no ako fenoménu mu nie celkom rozumieme. "Program podujatia je preto zostavený tak, aby nám pomohol pochopiť chaos aspoň do miery, do akej to jeho povaha umožňuje," poznamenal.

Päticu festivalových dní naplnia rôznorodé filmy. Festival premietne snímky, ktoré sa líšia uhlom pohľadu na tému, ale aj žánrom, rokom či krajinou vzniku. "Jedným z najstarších titulov v programe bude dielo surrealistu Luisa Buňuela, ktorý v snímke Zlatý vek (1930) sfilmoval literárnu predlohu škandalózneho markíza de Sade," približuje Gašparík program, v ktorom figuruje aj dielo režiséra a choreografa Boba Fosseho All That Jazz (1979). "Prinesie na plátno banskoštiavnického amfiteátra snahu umelca o balans medzi pracovným a súkromným životom," avizuje festival. Reflexiu dnešného vojnového chaosu za našimi východnými hranicami vnesie do programu dokumentárny film Majdan (2014) režiséra Sergeja Loznicu o udalostiach, ktoré na prelome rokov 2013 a 2014 otriasli Ukrajinou.

Program 24. ročníka letného filmového festivalu bude tvoriť dohromady viac ako 30 snímok – celovečerných i krátkometrážnych, hraných, dokumentárnych, animovaných i experimentálnych. Chýbať nebude niekoľkých premiér slovenských filmov.

V sprievodnom programe nájdu návštevníci podujatia prednášku o teórii chaosu či viacero diskusií. Odborníci budú diskutovať o situácii na vojnou sužovanej Ukrajine. "Ale aj o tom, prečo ľudstvo potrebuje krízy či ako sa s chaosom v súčasnosti vyrovnáva slovenská filmárska obec a inštitúcie," uzavrel Gašparík.