Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival 4 živly prinesie filmy s témou o pravde a lži

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Medzi titulmi, ktoré túto tému rozoberú zo všetkých strán, nebude chýbať viacero filmových noviniek, uviedol hovorca festivalu Peter Gašparík.

Banská Štiavnica 2. augusta (TASR) - Pravda a lož je témou tohtoročného 23. ročníka Letného filmového festivalu 4 živly. Uskutoční sa 4. – 8. augusta v Banskej Štiavnici.

"Medzi titulmi, ktoré túto tému rozoberú zo všetkých strán, nebude chýbať viacero filmových noviniek," uviedol pre TASR hovorca festivalu Peter Gašparík.

S témou podľa neho súvisí aj snímka Klér, ktorá na jeseň roku 2018 ovládla poľské kiná, prilákala milióny divákov, vyvolala búrlivé diskusie aj vlnu odporu. "Spracúva kontroverzie spojené s katolíckou cirkvou, ktorej vplyv na verejný život je u našich severných susedov neoddiskutovateľný," priblížil Gašparík.

K ďalším očakávaným titulom patrí dokumentárny film Stavebná jama. "Režisér Andrej Grjazev v ňom necháva prehovoriť bežných ľudí o súčasnom ruskom živote a nadväzuje tak na sto rokov starý utopistický román, ktorého názov si pre svoje dielo požičal," uviedol ďalej.

V spolupráci s distribučnou platformou Film Expanded uvedú 4 živly v predpremiére aj „dokudramatický experiment“, holandskú snímku Dráma dievčaťa, a v exkluzívnej predpremiére pred augustovým uvedením do kín aj česko-slovensko-nemecký rodinný film Martin a tajomstvo lesa.

Festivalové publikum bude mať možnosť vidieť na plátne aj animovanú snímku Vlkodlaci írskej režisérskej dvojice Tomm Moore a Ross Stewart.