Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Festival Astrofilm bude v skrátenom režime

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Astrofilm organizujú Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo a piešťanské mestské kultúrne stredisko.

Piešťany 12. októbra (TASR) – Medzinárodný festival filmov o astronómii a kozmonautike Astrofilm sa v Piešťanoch uskutoční pre opatrenia voči šíreniu ochorenia COVID-19 v skrátenom režime. Štrnásty ročník podujatia sa bude konať v utorok a v stredu (13. a 14. 10.), program zo štvrtka (15. 10.) presunuli na deň skôr. Informovala o tom za organizátorov Drahoslava Výbochová.

Astrofilm organizujú Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo a piešťanské mestské kultúrne stredisko. Do každoročnej súťaže je v roku 2020 prihlásených dovedna 18 filmov, ktoré posúdi odborná porota. Na slávnostné otvorenie podujatia v utorok je zaradené aj odovzdávanie Csereho ceny Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied za populárno-vedeckú činnosť a prezentácia a film o Hubblovom vesmírnom teleskope. Na stredu je naplánované aj uvedenie knihy M. R. Štefánik - Muž Slnka od kolektívu autorov a stretnutie so Slovenkou roka 2020 v kategórii médiá a komunikácia, popularizátorkou astronómie, ktorá stojí aj za zrodom Astrofilmu, a je laureátkou Csereho ceny 2019 Máriou Gallovou.

Okrem toho si počas festivalu návštevníci môžu pozrieť aj výstavy Vyslanci planét, Vesmír očami detí či Vesmírne laboratóriá. Podujatie sa bude konať v kultúrnom centre Fontána v Piešťanoch, vstup je voľný, limitovaný kapacitou 50 osôb.