Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Festival Bábková Žilina predstaví pätnásť inscenácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Tvárou festivalu a "sprievodcom" bude známy komik a bývalý žilinský bábkar Juraj Šoko Tabaček.

Žilina 7. apríla (TASR) – Festival Bábková Žilina 2022 ponúkne na siedmom ročníku od 13. do 15. mája pätnásť bábkových inscenácií. Podľa dramaturga festivalu Mateja Trubana vznikli na profesionálnej bábkarskej scéne pred pandémiou i počas nej. Hosťom festivalu bude Divadlo Alfa z Plzne, ktorého produkcie videli diváci aj na šiestom ročníku.

"Obdobie poznačené opatreniami výrazne zasiahlo do tvorby všetkých divadelných zoskupení. Aj preto je produkcia nových predstavení signálom, že bábkové divadlo žije a dokonca reflektuje nové trendy," podotkol dramaturg festivalu.

Doplnil, že priestor opäť dostali aj študenti Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave. "Na festivale budú hosťovať s neobyčajne pútavou a dobrodružnou absolventskou inscenáciou pre rodiny s deťmi. Chýbať nebude ani tradičný sprievod bábkarov a bábok mestom. Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční po sprievode na Mariánskom námestí," uviedol Truban.

Tvárou festivalu a "sprievodcom" bude známy komik a bývalý žilinský bábkar Juraj Šoko Tabaček. Festival vzniká s podporou Fondu na podporu umenia, Žilinského samosprávneho kraja, mesta Žilina a ďalších sponzorov.