Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Bratislava v pohybe avizuje inštalácia Veľký nádych

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Tvorcovia projektu sa inšpirovali poéziou Ivana Štrpku, zbierkou Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Veľký nádych je názov pohybovo-hudobno-výtvarnej inštalácie, ktorá je súčasťou sprievodného programu Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. Festival sa uskutoční v októbri, ale Veľký nádych ponúkne už v sobotu 10. septembra na nádvorí Primaciálneho paláca. Do projektu, ktorý prepája profesionálnu tvorbu a prácu s komunitou, sa zapojilo 43 žien vo veku od 18 do 78 rokov.

"Obdivujem zanietenosť a odvahu všetkých žien - účastníčok projektu. Verím, že tak ako pre nás, aj pre ne to bola nevšedná skúsenosť, cez ktorú sa zblížili so svojím telom, zažili proces tvorby a verím, že i predstavenia samotné budú niečím výnimočným tak pre ne, ako aj pre nás," hovorí umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Bratislava v pohybe Miroslava Kovářová.

Projekt je výsledkom spolupráce festivalu s tvorcami a spolupracovníkmi Debris Company, Stanislavou Vlčekovou a Jozefom Vlkom. "Okrem siedmich profesionálnych interpretiek je do projektu zapojených aj 36 žien rôzneho veku, ktoré reagovali na otvorenú výzvu, organizátori ich vybrali spomedzi 59 prihlásených záujemkýň," uviedla pre TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

Tvorcovia projektu sa inšpirovali poéziou Ivana Štrpku, zbierkou Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad. Ako povedal Jozef Vlk, ktorý sa podpísal pod koncept, réžiu a hudbu projektu, Štrpka je plný priestorov, atmosfér, naznačených point, výtvarných situácií, hudobných vízií. "Časti Štrpkových textov nám poslúžili ako inšpirácia pri stavbe nielen pohybového materiálu, ale aj hudby k Veľkému nádychu, pracovali sme nie s konkrétnou básňou, ale s fragmentmi zbierok Veľký dych a Fragmenty (rytierskeho) lesa. Z nich sme čerpali nami zvolené atribúty na ich individuálny výklad a výtvarné vyznenie," dodal Vlk.

Podstatou výtvarnej zložky je kostým vytvorený s ideou recyklácie, dlhodobo nenosený, nevyužitý odev tak dostal v produkcii ďalšiu šancu. "Nový vzhľad bol dosiahnutý up-cykláciou a kreatívnymi úpravami, ktoré mu vďaka kostýmovej dizajnérke Andrei Pojezdálovej ´vdýchli´ novú funkciu," vysvetľuje Golianová.

Reprízy predstavení sú naplánované na 11., 17. a 18. septembra, vždy o 18.00 h. Vstup je zdarma.