Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival Capalest predstaví rozsiahle poetické dielo z 12. storočia

Na archívnej snímke riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová. Foto: TASR/Michal Svítok

V programe sú koncerty, divadelné predstavenia, stretnutia s básnikmi spojené s čítaním pôvodnej tvorby, seminár o diele a preklade Ivana Kraska, výtvarná výstava, prednášky, diskusie.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Multižánrový festival Capalest 2017 opäť ponúkne pestrý medzinárodný kultúrny program. Jeho 15. ročník sa uskutoční od 10. do 19. augusta v rôznych priestoroch historického centra Banskej Štiavnice, ale aj v okolitých mestách.

V programe sú koncerty, divadelné predstavenia, stretnutia s básnikmi spojené s čítaním pôvodnej tvorby, seminár o diele a preklade Ivana Kraska, výtvarná výstava, prednášky, diskusie.

"Oslavujeme 15 rokov festivalu a za ten čas sme na Slovensku privítali 135 básnikov z 23 krajín. Okrem mladých poetov aj skutočné európske či svetové hviezdy. Michel de Maulne ho vymyslel, aby sme cez francúzštinu spojili rôzne európske kultúry. Počuli sme na ňom skladby, aké sme dovtedy nepoznali, videli mnohé Michelove inscenácie," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom Literárnom informačnom centre (LIC) jeho riaditeľka Miroslava Vallová.

Podľa zakladateľa a umeleckého riaditeľa festivalu, Francúza Michela de Maulne, sa aj teraz program začne tradičnou úvodnou predfestivalovou koncertnou pozvánkou pre návštevníkov z kraja. V rámci sekcie Capalest v regióne sa predstaví štvorčlenné vokálne teleso Cappella Mariana špecializujúce sa na uvádzanie zabudnutých diel vokálnej polyfónie. Ich program tvoria diela renesančných majstrov na motívy zbierky lyrických textov známych ako Pieseň piesní. Koncerty budú od 10. do 13. augusta v Kremnici, Zvolene, Svätom Antone a Banskej Štiavnici.

V stredu 16. augusta festival otvoria stabilné súčasti programu. Popoludní sa v priestoroch základnej umeleckej školy začne prvá hodina francúzskeho jazyka pre najmenších z cyklu Capalest deťom. Zahrá zoskupenie Quasars Ensemble, Solamente Naturali a hudobníci divadla Romathan. Na Starom zámku návštevníci inscenovaného čítania môžu porovnať tvorbu Ivana Krasku a francúzskych symbolistov. V programe Sedem údolí zas objaviť Vtáčí snem, perzský epos z 12. storočia.

"Je to fascinujúce dielo Farida Ud-din Attara. Mimoriadny počin vo svetovej poézii, jedna veľmi dlhá báseň, epos v siedmich častiach vo veľmi hrubej knihe, ktorá je dedičstvom ľudstva. Vlani vyšla vo francúzskom preklade. Hudobno-textové predstavenie bude výber z diela Sedem údolí," prezradil Maulne.

Bude sa hovoriť aj o knižnej ilustrácii a na svoje si každý deň prídu i deti. Festival sa tradične venuje aj diskusiám na aktuálne témy. V programe Sto rokov spolu (?) budú o okrúhlom výročí vzniku Československa okrem iných debatovať herečka Emília Vášáryová, režisér Jan Antonín Pitínský, historička Bohumila Ferenčuhová, diplomat Pavol Demeš, vydavateľ Petr Minařík.

"Privítame zakladateľov festivalu a najvýznamnejších básnikov reprezentujúcich európske národné literatúry. Príde editor parížskeho vydavateľstva Gallimard Guy Goffette, bulharská poetka a nositeľka Apollinairovej ceny Aksinia Mihailova, oceňovaný portugalský básnik Rui Cóias, rumunská spisovateľka Simona Popescu či lotyšská poetka a prekladateľka Dagnija Dreika. Čítať a diskutovať budú aj slovenskí autori Anton Hykisch, Ivan Štrpka, Ján Zambor, Mária Ferenčuhová, Mila Haugová, Dana Podracká, Rút Lichnerová, Eva Tomkuliaková," dodala Vallová.