Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Festival Cez prah/Přes práh si pripomenie Deň väznených spisovateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Online festival tvorí sedem programových častí vrátane diskusie s Daňou Horákovou.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Štvrtý ročník československého bytového festivalu Cez prah/Přes práh sa uskutoční v nedeľu 15. novembra, v Deň väznených spisovateľov. Podujatie, ktoré pripomína fenomén undergroundovej bytovej kultúry fungujúcej v opozícii proti ideológiou zaťaženej oficiálnej kultúre v 70. a 80. rokoch minulého storočia, sa bude venovať aj disidentom dnešnej doby a vysielať ho budú online. TASR o tom informovala PR manažérka Kristína Hamárová.

"Byt v období normalizácie slúžil ako kultúrna inštitúcia, kde sa konali koncerty, diskusie, výstavy či divadelné predstavenia. Tradíciu stretávania sa na bytoch musíme kvôli bezpečnostným opatreniam tentoraz obmedziť, spojiť sa v bytoch však môžeme aj virtuálne," uviedol jeden z organizátorov František Malík. Ďalej avizuje, že na festivale sa predstavia autorky a autori, ktorí zviditeľnili obdobie disentu. Medzi nimi napríklad Jan Novák, Marcela Linková či Naďa Straková.

Online festival tvorí sedem programových častí vrátane diskusie s Daňou Horákovou, divadelného predstavenia Audienca od Václava Havla či spomienky na jedného z prenasledovaných a väznených filozofov a spisovateľov z obdobia komunizmu Milana Šimečku. Podujatie uzavrie koncert skupiny Bez ladu a skladu.

Online prenosy z bratislavských bytov môžu diváci sledovať priamo v udalosti alebo na FB stránkach organizátorov podujatia. Festival organizuje OZ literarnyklub.sk v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku.