Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Cigánsky bašavel predstaví jedinečné fúzie hudobníkov

Areál hradu Červený kameň. Foto: TASR/Pavol Funtál

Aktuálny ročník Cigánskeho bašavelu je inšpirovaný témou spájania, čo sa premietlo aj do programu, v ktorom sa predstavia rôzne hudobné štýly a typy umelcov.

Bratislava 25. júla (TASR) - Občianske združenie Divé maky je organizátorom 3. ročníka multižánrového open air festivalu Cigánsky bašavel, ktorý sa uskutoční 29. augusta na hrade Červený Kameň.

Tento ročník sa ponesie v duchu spájania, len pre túto príležitosť vznikli jedinečné hudobné fúzie. Premiérovo sa predstaví skupina Para so Sendreiovcami, ale aj talentované rómske deti s Oskarom Rózsom a Anitou Soul. Na podujatí sa predstavia aj ďalší slovenskí i zahraničí umelci rôzneho zamerania.

Aktuálny ročník Cigánskeho bašavelu je inšpirovaný témou spájania, čo sa premietlo aj do programu, v ktorom sa predstavia rôzne hudobné štýly a typy umelcov. Charakter prelínania a zároveň stierania rozdielov podčiarknu originálne fúzie umelcov, vytvorené špeciálne len pre túto príležitosť. Rómska kapela Sendreiovci vystúpi spoločne so skupinou Para, ktorej frontman Lasky bude spievať aj po rómsky. Ďalšie fúzie pripravujú talentované deti z Divých makov, tie vystúpia s formáciou Oskar Rózsa Band a speváčkou Anitou Soul, ktorá bude mať na festivale tiež svoju premiéru.

Jedinečný festival na Slovensku

Na bašaveli vystúpia aj zvučné mená rómskej hudby, medzi nimi srbská rómska kapela Kal, známy orchester Cigánski diabli, súbor After Phurikane, perkusionista Eddy Portella, skupina Gulo Čar z Brna či ďalšia česká formácia Bitumen Beat.

Tu bude player


"Cigánsky bašavel je jedinečný festival na Slovensku už len tým, že dávame priestor rómskym hudobným skupinám zo Slovenska, Čiech aj zahraničia. Jedinečný je v tom, že sa snažíme pokryť multižánrovosť, ukázať rómsku kultúru vo viacerých polohách, od chutí cez dobrú muziku, spev, veľký temperament. Najdojímavejším prvkom je vždy vystúpenie samotných detí z Divých makov," uviedla pre TASR riaditeľka festivalu Vladislava Dolníková.

"Spájaním rôznych štýlov a skupín s rómskou kultúrou sa tento festival líši od podobných podujatí, programovo je stavaný ako rodinný festival, kde si nájdu svoj žáner či akciu všetci, od najmladších až po najstarších," doplnil choreograf a režisér podujatia Peter Vaško.

"Veľmi sa teším, ani som netušila, že to bude taký pestrý program, na Cigánskom bašaveli som ešte nebola, ale veľa som o ňom počula, viacerí z mojich kolegov sa na ňom už zúčastnili v minulých rokoch. Veľmi sa teším na spoluprácu s deťmi z Divých makov, som na ne veľmi zvedavá," povedala pre TASR jedna z hlavných účinkujúcich na podujatí, speváčka Anita Soul.

Výstava Divých makov

V rámci sprievodných podujatí festivalu sa uskutoční výstava diel detí z Divých makov, ktoré bude možné vydražiť. Tvoriť sa bude aj priamo na mieste, na workshope pod vedením známej výtvarníčky Gabiky Binderovej. Pripravený je tanečný workshop či originálna kuchárska šou rómskych špecialít. Bohatý program je pripravený tiež pre rodiny s deťmi, na ktoré čakajú rôzne súťaže a detský kútik so zaujímavými atrakciami.

Medzinárodný multižánrový festival vznikol v roku 2009 na základe myšlienky vytvoriť pódium pre rómskych umelcov, ktorí by inak nemali šancu vystupovať. Cigánsky Bašavel dáva zároveň priestor pre talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe občianskeho združenia Divé maky, pre ktoré je určený výťažok zo vstupného. Realizuje sa s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Organizátorom podujatia je občianske združenie Divé maky. Vzniklo v roku 2005 ako program, ktorý bol súčasťou občianskeho združenia Pro Donum. Od októbra 2008 sa osamostatnili ako občianske združenie a dnes pôsobia ako mimovládna nezisková organizácia.