Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Cinematik prinesie retrospektívu Alaina Resnaisa

Hlavná cena MFF Cinematik Meeting Point Europe Foto: TASR – Martin Palkovič

Hlavnou súťažnou kategóriou Cinematiku je Meeting Point Europe, kde sa premietajú najlepšie európske filmy uplynulého roka, vybrané na základe hlasovania mladých európskych filmových kritikov.

Piešťany 14. júla (TASR) - Medzinárodný filmový festival Cinematik sa v tomto roku uskutoční v Piešťanoch od 6. do 12. septembra. Vo svojom ôsmom ročníku ponúkne okrem súťažnej i nesúťažnú časť a v nej retrospektívu jedného z najvýznamnejších autorov v dejinách kinematografie Alaina Resnaisa. Diváci budú môcť vidieť jeho desať dlhometrážnych filmov, šesť krátkometrážnych a tiež kolektívny projekt viacerých režisérov, na ktorom sa Resnais podieľal.

V súčasnosti 91-ročný Resnais začal svoju filmársku dráhu po druhej svetovej vojne a aktívny je dodnes. Jeho filmy pravidelne získavajú významné ocenenia na festivaloch i výročné ceny akademikov. Pri príležitosti retrospektívy režiséra na Slovensku v spolupráci s Francúzskym inštitútom vydá festival Cinematik so Slovenským filmovým ústavom a podporou Audiovizuálneho fondu o jeho tvorbe zborník. Publikácia pozostáva z pôvodných štúdií najmä slovenských a českých autorov, ktoré sú doplnené prekladmi zahraničných textov. Editorsky knihu pripravili David Čeněk, Martin Kaňuch a Michal Michalovič. TASR o tom za organizátorov informoval Tomáš Hudák.

Hlavnou súťažnou kategóriou Cinematiku je Meeting Point Europe, kde sa premietajú najlepšie európske filmy uplynulého roka, vybrané na základe hlasovania mladých európskych filmových kritikov. Kto získa od nich najviac bodov, stane sa držiteľom Meeting Point Europe Award. Ďalšou je súťaž celovečerných slovenských dokumentov Cinematik.doc. Súčasťou každého ročníka festivalu je množstvo nesúťažných projekcií, hudobných vystúpení a diskusií.