Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Festival Cinematik v Piešťanoch vzdá hold maďarskej kinematografii

Filmový festival Cinematik, foto z archívu. Foto: TASR Martin Palkovič

Kurátorsky sekciu pripravila dlhoročná spolupracovníčka festivalu, filmová kritička Kata Anna Váró z Maďarska.

Piešťany 6. augusta (TASR) - Medzinárodný filmový festival Cinematik, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch od 14. do 16. septembra, upriami tento rok v sekcii Pod lupou pozornosť na maďarskú kinematografiu. Diváci sa podľa PR festivalu Petra Konečného môžu tešiť na reprezentatívny výber filmov rôznych žánrov, pričom viaceré z nich budú môcť slovenskí diváci vidieť po prvý raz. Kurátorsky sekciu pripravila dlhoročná spolupracovníčka festivalu, filmová kritička Kata Anna Váró z Maďarska.

„V Maďarsku Cinematik našiel aj výnimočnú osobnosť, ktorej venuje tohtoročnú sekciu Rešpekt. Bude ňou režisérka Ildikó Enyedi a vo výbere z jej filmografie nebude chýbať snímka O tele a duši, s ktorou získala Zlatého medveďa na Berlinale aj nomináciu na Oscara, ale ani slovenská premiéra jej novinky Príbeh o mojej žene, uvedenej na tohtoročnom festivale v Cannes,“ uviedol Konečný. Cinematik uvedie tiež snímky Invázia (1986) a Šimon kúzelník (1999).

Medzi desiatkou filmov, ktoré sekcia Pod lupou predstaví, budú aj snímky Rodinné šťastie režiséra Szabolcsa Hajdu, Drobné bájky Attilu Szásza, Valan – Údolie anjelov Bélu Bagotu či Škrtič z Martfü Árpáda Sopsitsa.