Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Filmová scéna na festivale Colours of Ostrava prinesie bohatú ponuku

Scéna z filmu Pulp Fiction. Foto: Zdenko Hanout

Klasické snímky svetovej kinematografie, unikátne hudobné dokumenty aj čerstvé novinky v kinách. Celkom jedenásť celovečerných snímkov tento rok ponúkne filmová scéna na festivale Colours of Ostrava.

Bratislava 16. júna (TERAZ.sk) – Klasické snímky svetovej kinematografie ako Pulp Fiction, Koyaanisqatsi, 2001: Vesmírna odysea, Ostro sledované vlaky, unikátne hudobné dokumenty o Georgovi Harrisonovi, flamencu, konžskej hudbe ulice alebo punku v Afrike aj čerstvé novinky v kinách – celkom jedenásť celovečerných snímkov tento rok ponúkne filmová scéna na festivale Colours of Ostrava, ktorý bude prebiehať 17. až 20. júla.

Scéna bude prvýkrát umiestnená v kinosále v novej budove Veľkého sveta techniky v industriálnych Dolných Vítkoviciach. „Vďaka novej kinosále vo Veľkom svete, ktorý bude otvorený v rámci publicity projektu Svět techniky, budú môcť návštevníci sledovať filmy z pohodlných sedačiek, na veľkom plátne a s dokonalým zvukom,“ zdôrazňuje riaditeľ Dolnej oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Na každý z troch dní dramaturgovia Letnej filmovej školy pripravili pre Colours iné zameranie. Piatok bude v znamení štyroch noviniek z ponuky Asociácie českých filmových klubov. Sobota ponúkne klasické snímky svetovej kinematografie z Projektu 100. Sobotný deň zakončí klasika Ostro sledované vlaky z roku 1966, ktoré Jiří Menzel natočil podľa rovnomernej novely Bohumila Hrabala. Nedeľa na filmovej scene Colours predstaví unikátne hudobné dokumenty, ako napríklad snímka Punk v Afrike či Deti flamenca.

Záverečným filmom celej scény sa stane francúzsky dokument Tanec Jupitera o charizmatickom vodcovi kapely Okwess Internation, ktorý si hovorí Jupiter, a ktorý tento rok na Colours taktiež vystúpi.
Prestávky medzi filmami zaplnia krátke študentské snímky festivalu Fresh Film Fest.

Celkovo program Colours of Ostrava ponúkne cez 200 programových bodov na minimálne dvanástich open-air a krytých scénach. Okrem koncertov a divadiel taktiež workshopy, filmy, diskusie, performance či výtvarné aktivity. Miestom konania festivalu sa stane už po tretíkrát úchvatný industriálny areál Dolních Vítkovic.

V utorok a v stredu, pred samotnými Colours, prebehne Festival v ulicích, tradičný sprievodný program s bohatou ponukou koncertov, pouličných muzikantov, divadiel, hudobných stánkov alebo aktivít pre deti zdarma.

Štvordenné a jednodenné vstupenky sú k dispozícii cez e-shop Colours of Ostrava na adrese http://eshop.colours.cz/, v pobočkách Ostravského informačného centra a v sieti Eventim. Festival taktiež ponúka zvýhodnené rodinné vstupné aj VIP vstupenky pre záujemcov o nadštandardné výhody.