Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Dolce Vitaj otvára výstava Lucie Marcucci

Na snímke Považská galéria v Žiline. Foto: TASR Erika Ďurčová

Lucia Marcucci vo svojich prácach kombinuje reklamné slogany s výstrižkami z novín, čím vytvára nové posolstvá.

Bratislava 27. mája (TASR) - Festival talianskej kultúry Dolce Vitaj otvorili vo štvrtok (26. 5.) výstavou vizuálnej umelkyne Lucie Marcucci v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline. Ide o výraznú predstaviteľku vizuálnej poézie a hnutia Gruppo 70, ktoré vzniklo v 60. rokoch minulého storočia s cieľom reagovať na masívny rozmach masmédií. Festival v Bratislave otvorí 1. júna výstava Marie Mulas Talianske ikony vo fotoportrétoch, ktorú si návštevníci budú môcť pozrieť v Slovenskom národnom múzeu (SNM).

"Obe umelkyne pôsobili od 70. rokov v dvoch významných strediskách kultúry – Florencii a Miláne - stali sa súčasťou mestského umeleckého vrenia, reagovali na spoločenské dianie okolo seba a svojou tvorbou dokázali zachytiť výnimočného tvorivého ducha druhej polovice 20. storočia," priblížila pre TASR za organizátorov festivalu Zuzana Golianová.

Výstava v PGU v Žiline je jedným z kľúčových podujatí 15. ročníka talianskeho festivalu na Slovensku. Predstavuje diela mapujúce umeleckú dráhu Lucie Marcucci od experimentov 60. rokov, cez reflexie o mechanizmoch fungovania digitálnych informácií až po diela, ktoré sa stali inšpiráciou pre parížsku prehliadku módneho domu Dior.

Lucia Marcucci vo svojich prácach kombinuje reklamné slogany s výstrižkami z novín, čím vytvára nové posolstvá. Upozorňuje na postavenie žien, vzdoruje patriarchálnej spoločnosti, dožaduje sa slobody a poukazuje na nezmyselnosť vojen.

Marcucci sa viackrát zúčastnila na Bienále v Benátkach a bola súčasťou projektov zastrešených kurátorskými menami, ako Renato Barilli, Gillo Dorfles a Achille Bonito Oliva. Jej autoportrét Autoritratto (Perfection) sa dostal do zbierky autoportrétov Galérie Uffizi vo Florencii. Mnohé jej diela sú súčasťou významných zbierok umenia, napríklad Múzeum moderného a súčasného umenia MART v Trente a Roverete či Národnej galéria moderného a súčasného umenia v Ríme.

Festival Dolce Vitaj organizuje Taliansky kultúrny inštitút. V programe má aj hudobné podujatia, filmovú prehliadku Cinevitaj a nechýba v ňom ani tradičný Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.