Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival Dotyky a spojenia presunuli z júna na september

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Organizátori dúfajú, že v septembri bude epidemická situácia na Slovensku lepšia a budú zaočkovaní všetci, ktorí o to prejavia záujem.

Bratislava 6. mája (TASR) - Divadelný festival Dotyky a spojenia presunuli tento rok z júna na jeseň. V poradí 16. ročník sa uskutoční od 6. do 12. septembra. "Prioritou pre organizátorov je usporiadať bezpečný festival, a to nielen pre divákov, ale aj pre účinkujúcich a všetkých ľudí v zákulisí a štábe festivalu," TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová. Festival, vďaka ktorému sa Martin stával vždy na konci sezóny hlavným mestom divadla, sa vlani pre pandémiu neuskutočnil. Dramaturgia aktuálneho ročníka preto spojí v programe dve sezóny (2019/2020 a 2020/2021).

Výberovú, nesúťažnú prehliadku inscenácií slovenských divadiel organizuje Slovenské komorné divadlo Martin. "Festival vnímame ako možnosť podporiť divadlá, ktoré sa na ňom zúčastňujú. Nemyslím len finančnú podporu, ale vytvorenie priestoru na prezentáciu živého umenia. Urobíme všetko preto, aby sme uviedli festivalové inscenácie pred živým publikom," uviedla programová riaditeľka festivalu Monika Michnová s tým, že online prenosy považujú len za krajné riešenie: "Budeme o nich uvažovať, ak sa veľmi zhorší epidemická situácia a neumožní nám hrať naživo."

Organizátori dúfajú, že v septembri bude epidemická situácia na Slovensku lepšia a budú zaočkovaní všetci, ktorí o to prejavia záujem. "Nikto z nás nevie, aký bude september a či sa práve vtedy cez krajinu neprevalí ďalšia vlna pandémie. Musíme viac než inokedy byť pripravení improvizovať a flexibilne zareagovať na prípadné zmeny, ktoré prinesie situácia v danom momente. Sme naladení optimisticky a pripravení riešiť všetky problémy, ktoré sa vyskytnú," dodala Michnová.

Festival sa v roku 2020 neuskutočnil, čo bolo po prvý raz v jeho histórii. Pripravovaný 16. ročník preto z pohľadu dramaturgie spojí dve sezóny, čo sa udeje rovnako prvýkrát. Dramaturgická rada vybrala inscenácie, ktoré považuje za najviac inšpiratívne. "Pri výbere sme rovnocenne posudzovali inscenácie, ktoré mali premiéru naživo a tie, ktorých premiéra sa konala online. Nerobili sme medzi nimi rozdiel, hoci vnímanie divadelnej inscenácie naživo a cez obrazovku je odlišné," uzavrela Michnová.