Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Febiofest Bratislava uvedie aj oscarových nominantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Oscara za najlepší dokumentárny aj cudzojazyčný film má šancu s dvoma nomináciami vyhrať macedónsky dokument Honeyland.

Bratislava 7. februára (TASR) - Aj oscarových nominantov prinesie v prvom slovenskom uvedení Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava (11. - 17. marca). TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková. V nedeľu (9. 2.) sa svet dozvie nových laureátov najslávnejšej filmovej ceny Oscar. Organizátorom bratislavskej filmovej prehliadky sa podarilo do programu získať štyri snímky, ktoré majú šancu získať zlatú sošku.

Oscara za najlepší dokumentárny aj cudzojazyčný film má šancu s dvoma nomináciami vyhrať macedónsky dokument Honeyland. Diváka zavedie na ďaleký Balkán, do dediny v odľahlých horách, kde neexistujú cesty, elektrina ani tečúca voda. Žije tam Hatidze Muratova, posledná z rodu včelárov, ktorí si na skromné živobytie zarábajú výrobou malého množstva medu. Jej pokojný život naruší kočovná rodina, ktorá so sebou prináša ohlušujúci zvuk motorov aj stádo dobytka. Na povrch vychádza rozpor medzi prírodou a ľudstvom, súladom a svárom či vykorisťovaním a udržateľnosťou.

O Oscara za najlepší dokument súťaží aj anglicko-sýrska snímka Pre Samu, ktorá má na konte ocenenie z Cannes a čerstvo aj víťazstvo v BAFTA – oceneniach britskej filmovej akadémie. Filmový ľúbostný list matky dcére je intímnym a zároveň epickým príbehom vojny. Waad al-Kateab opisuje svoj život počas piatich rokov neutíchajúcich konfliktov v sýrskom meste Aleppo.

Do pätice nominantov za najlepší cudzojazyčný film sa dostala aj poľsko-francúzska dráma Corpus Christi, ktorá na Festivale poľských hraných filmov v Gdyni získala 11 ocenení. Je príbehom Daniela, ktorý v detenčnom centre pre mladistvých zažije duchovnú premenu. Chce sa stať kňazom, ale bránia mu v tom záznamy v registri trestov. Pošlú ho za stolárskou prácou do malého mesta, no po príchode si ho pomýlia s kňazom a zhodou okolností začne viesť celú farnosť.

V poradí 27. ročník Febiofestu predstaví aj krátky animovaný film Dcera, ktorý spôsobil v Česku senzáciu. Nakrútila ho študentka pražskej FAMU Daria Kashcheeva. Za bábkový film o vzťahu otca a dcéry si už prevzala cenu na festivale v Sundance a cenu americkej Akadémie filmového umenia a vied, označovanú za študentského Oscara, teraz je v boji o "veľkého" Oscara. "Dcera sa bude na Febiofeste uchádzať o hlavnú cenu festivalu v medzinárodnej súťaži krátkych filmov V strede Európy," uzavrela Kizáková.