Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Festival fjúžn predstaví cudzincov, ktorí žijú v kúpeľnom meste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatie [fjúžn] na cestách: Piešťany organizuje Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s Elektrárňou Piešťany a Všesvet podcastom.

Piešťany 5. mája (TASR) – Putovný multižánrový a multikultúrny festival [fjúžn] na cestách, ktorý je zameraný na migráciu a cudzincov na Slovensku, predstaví online vo štvrtok (6. 5.) Piešťany. Informovala o tom PR manažérka podujatia Kristína Hamárová.

"Piešťany sú ako kúpeľné centrum Slovenska jednou z destinácií, ktoré pravidelne navštevujú zahraniční turisti, ale žijú v ňom aj cudzinci a cudzinky, ktorí sa tam rozhodli usadiť natrvalo," uviedla Hamárová. Spoznávanie mesta odštartuje cykloprechádzkou rodák zo švajčiarskeho Bazileja Alain Janovjak. "Obľúbil si najmä piešťanské kultúrne podujatia aj rôzne zákutia v meste. V diskusii The Piešťany sa moderátorka Barbora Piovarčiová opýta Jonasa Amoah z Ghany a jeho manželky Adriany, prečo sa z Anglicka rozhodli presťahovať na Slovensko a aké boli začiatky ich rodinného farmárčenia. O svojich skúsenostiach zo života v Piešťanoch porozpráva aj Rafał Moskal z poľského Gdanska," doplnila Hamárová.

Komponovaný večer zavŕši koncert piešťanskej kapely Slniečko. Okrem Petra Remiša, Michala Urbana, Roberta Gajdošíka, Ladislava Sviteka a Mariána Mišíka hrá v kapele od roku 2012 aj Portugalčanka Bárbara Barros. Jej špecializácia na vysokej škole boli barokové husle, popri folku a punku sa tak naďalej venuje aj komornej hudbe s portugalským súborom Casa da Música Baroque Orchestra a s bratislavským Solamente Naturali.

Podujatie [fjúžn] na cestách: Piešťany organizuje Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s Elektrárňou Piešťany a Všesvet podcastom. Hlavným partnerom je Fond na podporu umenia, podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a z projektu EMCA - Podpora migrantov prostredníctvom kultúrnych aktivít financovaného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.