Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na prievidzskom festivale Fúzia špičkoví muzikanti radili mladším

Štvrtý ročník Fúzie - festivalu nielen o džeze sa začal 5. októbra 2012 v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Štvrtý ročník Fúzie, festivalu nielen o džeze, sa začal tvorivými dielňami so zoskupením M.A.F. TRIO.

Prievidza 5. októbra (TASR) - Štvrtý ročník Fúzie - festivalu nielen o džeze sa začal dnes v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi tvorivými dielňami so zoskupením M.A.F. TRIO.

"Prebiehajú workshopy, ktorými nás vedú skúsení muzikanti. Na bicie Marián Slávka, ktorý hral napríklad s Andrejom Šebanom, IMT Smile a mnohými ďalšími špičkovými hudobníkmi, na gitaru Andrej Hruška a na basgitaru Filip Ditrich. Sú to muzikanti, ktorí majú niečo za sebou a vedia to odovzdať aj mladým," priblížil Peter Cagáň z RKC.

Muzikanti najprv predviedli svoje umenie, potom radili, čo by si mali mladí hudobníci zobrať k srdcu. Basgitaristi mali aj úvod k teórii, aby sa naučili niečo o harmónii. "Workshopy sa začali teoretickou hodinkou a potom nasledovala kapelová súhra, kde si muzikanti zahrali, bubeníci aj s basgitaristami, a povedali si nejaké pripomienky a rady," dodal Cagáň.

Ideou všetkých ročníkov festivalu Fúzie je priblížiť menšinové žánre väčšinovému publiku. "A poskytnúť priestor umelcom vystúpiť na kvalitnejšom pódiu a za kvalitnejších akustických podmienok. Druhou ideou tohto festivalu je pomôcť žánru a záujemcom oň, interpretom v regióne, aby mohli napredovať. Práve preto sa robia workshopy, stretnutia mladých začínajúcich hudobníkov s lídrami festivalu," priblížil Fúzie dramaturg festivalu Peter Krško.

Festival bude pokračovať vystúpeniami žiakov zo základných umeleckých škôl i zoskupenia M.A.F. TRIO. Hlavný program je naplánovaný na sobotu 6. októbra, kedy sa v Kultúrnom centre v Bojniciach prestaví Laco Deczi & Celula New York a hostia z Poľska a Francúzska.