Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival Jeden svet otvorí dokument Ako som sa stala partizánkou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Vychádzam z príbehu môjho pradeda Jána Lacka, opísala svoj celovečerný debut dokumentaristka Vera Lacková, ktorá dva roky pátrala v archívoch.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet (5. - 11. novembra) premietne vyše 50 dlhometrážnych filmov. Uskutoční sa v hybridnej forme, bude kombinovať to najlepšie z online sveta so živými stretnutiami v kine. V poradí 22. ročník otvorí dokument Very Lackovej Ako som sa stala partizánkou. Informovali o tom organizátori na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Divákov chcú osloviť témou "Buďme v kontakte!". "Chceme tým vyzvať na to, aby sme boli v kontakte s ľuďmi okolo seba, aj na druhom konci sveta," uviedla Eva Križková, výkonná riaditeľka Jedného sveta, ktorý organizuje nezisková organizácia Človek v ohrození. Uskutoční sa prvýkrát v hybridnej forme: "Ľudia budú môcť pozerať filmy priamo vo svojich obývačkách po celom Slovensku, zároveň v kinosálach, kultúrnych centrách a na ďalších originálnych miestach".

Jeden svet prinesie vyše 50 filmov. "Hlavnými témami sú klimatická kríza, ľudské vzťahy skôr zamerané na intimitu, veľkú pozornosť venujeme aj investigatívnej žurnalistike," priblížila umelecká riaditeľka festivalu Diana Fabiánová s tým, že filmy so športovými, prírodopisnými témami, dokumenty o novodobom otrokárstve či ľudských osudoch zaujmú širokú škálu divákov od študentov až po seniorov. Pripomenula, že festival tradične prinesie Medzinárodnú súťaž dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva, v ktorej figuruje 11 titulov. "Niektoré z nich sú premiéry, sú to všetko filmy, ktoré riešia veľmi relevantné témy, aktuálne pre našu geopolitickú zónu," poznamenala.

Festival otvorí slovenský film Ako som sa stala partizánkou. "Pojednáva o osudoch rómskych partizánov, ktorí sa zúčastnili na odboji počas druhej svetovej vojny, ale v spoločnosti sa o nich vôbec nič nevie. Vychádzam z príbehu môjho pradeda Jána Lacka," opísala svoj celovečerný debut dokumentaristka Vera Lacková, ktorá dva roky pátrala v archívoch. "Zistila som, že tých príbehov je ďaleko viac, Rómovia sa zapájali do povstania a nie je to len história Slovenska, ale aj Česka, Maďarska, Rumunska, Francúzska, všade, kde prebiehal odboj, sa zapájali aj Rómovia, akurát sa o tom nevie," podčiarkla filmárka s tým, že jej zámerom bolo priniesť iný pohľad na Rómov, ako je verejnosť zvyknutá z médií alebo od politikov.



Jeden svet pripravuje aj špeciálne projekcie pre školy, v sprievodnom programe diskusie k filmom či industry program pre mladých dokumentaristov s organizátormi holandského ľudskoprávneho festivalu Movies That Matter. Ďalšie sprievodné podujatie má priniesť interaktívne pohybové dielo Shifting system tanečného zoskupenia Nový priestor.