Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Jeden svet udelil tento rok hlavnú cenu až dvom dokumentom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Filmy, diskusie a projekcie pre školy si tento rok pozrelo on-line či priamo v kinosálach viac ako 21.000 divákov.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Festival Jeden svet udelil tento rok hlavnú cenu až dvom dokumentom, a to poetickej snímke Veroniky Liškovej Návštevníci a ukrajinsko-slovenskému filmu Fragile Memory Igora Ivanka. Špeciálne uznanie získal na piatkovom (11. 11.) slávnostnom ceremoniáli aj dokument Mareka Kuboša +- 90, ktorý mal na festivale premiéru. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Mária Hejtmánková.

Filmy, diskusie a projekcie pre školy si tento rok pozrelo on-line či priamo v kinosálach viac ako 21.000 divákov. "Mám veľkú radosť, že po dvoch pandemických rokoch mohol Jeden svet priniesť nielen krásne filmy, ale aj veľké množstvo medzinárodných hostí," vyhlásila riaditeľka festivalu Eva Križková.

Poukázala, že festivalový program sa im podarilo sprístupniť aj pre nevidiacich a nepočujúcich divákov, ľudí bez domova a seniorov v Domove tretieho veku. "Naším zámerom je prinášať kvalitné dokumenty a dôležité témy pre všetkých bez rozdielu," zdôraznila riaditeľka.

Vybrané filmy jedného sveta si v rámci projektu Jeden svet v komunitách budú môcť pozrieť diváci v rôznych kinách a kultúrnych centrách na Slovensku v priebehu celého nasledujúceho roka.