Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

VIDEO: Festival Kým žiješ, tancuj! má za sebou svoj 19. ročník

Na snímke vystúpenie Seniorského folkórneho súboru Magurák z Kežmarku počas 19. ročníku festivalu Kým žiješ, tancuj!, na ktorom sa stretli seniorské folklórne súbory z rôznych kútov Slovenska v obci Krivosúd-Bodovka 10. septembra 2022. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Bývalí folkloristi z Družby boli prvými na Slovensku, ktorí pred rokmi založili seniorský folklórny súbor. Príznačný je podľa Bolecha tak i názov festivalu.

Krivosúd-Bodovka 11. septembra (TASR) - Obec Krivosúd-Bodovka v okrese Trenčín patrila v sobotu (10. 9.) folklóru. Na 19. ročníku slovenského festivalu Kým žiješ, tancuj! v miestnom kultúrno-športovom areáli sa predstavili viaceré seniorské folklórne súbory.

Myšlienka vzniku festivalu, ktorý má takmer 20-ročnú históriu, vznikla podľa jeho riaditeľa a člena trenčianskeho Senior klubu Družba Jána Bolecha v Českej republike. "Boli sme tam na vystúpení a v autobuse na spiatočnej ceste sme sa zhodli, že ho spravíme aj na Bodovke," povedal Bolech.

Festival podľa neho patrí k posledným malým, predstavili sa na ňom seniorské folklórne súbory z Kežmarku, Banskej Bystrice, Považskej Bystrice, Bratislavy a deti z Selca. "My seniori sme zamlada všetci tancovali v nejakých kolektívoch, keď sme zostali na dôchodku, založili sme súbory a teraz sa stretávame," doplnil.



Na podujatí sa predstavili i folkloristi Seniori Partizán z Banskej Bystrice, byť folkloristom je podľa Veroniky, Petra a Sone už diagnóza a životný štýl. "Človek sa s tým musí narodiť a cítiť to srdcom," uviedol Peter.

Bývalí folkloristi z Družby boli prvými na Slovensku, ktorí pred rokmi založili seniorský folklórny súbor. Príznačný je podľa Bolecha tak i názov festivalu. "Je to taký elixír života. Stretnú sa tu ľudia, ktorí vedia tancovať, spievať, hrať na hudobný nástroj a niekedy aj piť a jesť," dodal.