Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Festival peknej hudby sa začína koncertom Petra Breinera

Na archívnej snímke hudobník Peter Breiner. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Festival vznikol v roku 1999 z iniciatívy Eugena Procháca a Lele Zemanovej, ktorým učaroval banskoštiavnicky región napriek ich bratislavskému pôvodu.

Zvolen 22. júla (TASR) – Koncertom klaviristu a skladateľa Petra Breinera sa začne v piatok o 19:00 na Zvolenskom zámku 22. ročník Festivalu peknej hudby. Na koncerte nazvanom Peter Solo vystúpi ako hosť violončelista a zakladateľ festivalu Eugen Prochác.

Festival má pokračovanie v sobotu (24. 7.) na Starom zámku v Banskej Štiavnici, kde sa predstavia hobojista Dušan Foltýn, čembalistka Radana Foltýnová a tiež Eugen Prochác.

Festival peknej hudby sa konal aj tento rok v marci ako náhrada za vlaňajší rok, keď sa podujatie pre protipandemické opatrenia nekonalo. Bolo v on-line podobe.

Festival vznikol v roku 1999 z iniciatívy Eugena Procháca a Lele Zemanovej, ktorým učaroval banskoštiavnicky región napriek ich bratislavskému pôvodu.

Prvý ročník sa konal v roku 2000 v tomto starobylom baníckom meste a postupne sa rozšíril aj do neďalekého Svätého Antona a Sklených Teplíc a tiež do Novej Bane a Zvolena. Odvtedy sa uskutočnilo viac ako 100 koncertov a viac ako 20 výstav slovenských maliarov a fotografov. Medzi účinkujúcimi boli aj svetové hviezdy džezu či rocku, ako napríklad Carl Palmer, Steve Hackett, Don Airey či Rick Wakeman.