Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

VIDEO: Bratislavu opäť oživia perkusie a world music

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Kapusta

Okrem koncertov si fanúšikovia môžu užiť hudbu, tanec a ďalšie aktivity.

Bratislava 5. októbra (Teraz.sk) - V piatok, 9. a 10. októbra sa začne Festival perkusií a world music. V hlavnom programe v piatok a v sobotu sa predstavia špičkové projekty z Talianska, Maďarska, Poľska a Slovenska. Okrem koncertov si fanúšikovia môžu užiť hudbu, tanec a ďalšie aktivity. V Dome kultúry Ružinov sa počas dvoch dní budú konať aj sprievodné akcie ako obľúbený workshop bubnovania pre deti zdarma, workshop samby reggae, drumcircle a tanečné workshopy.

V hlavnom programe sa predstaví talianska Officina Zoe, momentálne na 6. mieste európskeho rebríčka world music WMCE s aktuálnym albumom Mamma sirena . Sú jednou z najstarších kapiel tradície pizzica taranta, ktorý prežíva mimoriadny boom vo svete. Ďalšími účinkujúcimi budú multiinštrumentalistka Markéta Mazourová - „Prvá dáma perkusií V Čechách“, speváčka Szilvia Bognár, popredná interpretka maďarských piesní vo world music úprave a Z Poľska pricestuje ŜANĜO s množstvom tradičných nástrojov a hudbou v štýle ethnofusion.



Festival otvorí bubenícky ansámbel Tortola Drums nepočujúcich detí zo SŠI Hrdličkova. V piatok sa zo slovenských skupín predstaví skupina Capre, ktorej poznávacím znakom sú exotické nástroje sitár a saz. Campana Batucada predvedie horúcu bubnovú show a na záver vystúpi populárna world music skupina BANDA. Ich špeciálnym hosťom bude perkusionista Eddy Portella.

V sobotu vystúpia Acoustic Gangsters gitaristu Petra Luhu a mandolinistu Jozefa Scheinera s basgitaristom Jurajom Griglákom a perkusionistom Dinom Majdákom. Súrodenci Martina a František Ďuďovci, predstavia staré rómske piesne z projektu Janky Belišovej. Tieto skromné hviezdy z východu Slovenska účinkovali v cenami ovenčenom dokumente M. Šulíka: Cigarety a pesničky, na festivale Pohoda (2007) a Crossroads Krakow (2015), kde malo mimoriadnu odozvu u odborníkov aj publika.

Už tradične nebude počas festivalu chýbať program pre bubeníkov :drumcircle, sobotný workshop samba reggae pod vedením Igora Holku (Campana Batucada), obľúbený workshop bubnovania pre deti zdarma. Aktívne sa budú mocť diváci zapojiť aj do tanečných workshopv priamo počas festivalu, v ponuke budú cigánske tance a exotická pizzica taranta . V rámci hudobného jarmoku budú pripravené stánky v spolupráci s Projektom Život a predajné stánky hudobných nástrojov. Tento rok sa budú môcť návštevníci zapojiť do zbierok pre utečencov a ľudí v núdzi. Festival sa ukončí v sobotu afterpárty.

Festival perkusií a world music ponúka program pre deti a celú rodinu

Ako po minulé roky 4. Festival PERKUSIÍ A WORLD MUSIC prinesie program pre celé rodiny. Priblíži hudbu, rytmy a perkusívne nástroje pre deti, mladých aj hudobných fajnšmekrov. Koncerty, workshopy a tanečné vstupy oživia Dom kultúry Ružinov, ktorý sa premení na hudobný jarmok už 9. a 10 októbra 2015.

Pre deti ponúkne obľúbený WORKSHOP –Hravé bubnovanie pre deti a rodičov v sobotu 10. októbra od 10:00 vo vstupnej hale Domu kultúry Ružinov. Deti sa budú môcť pod vedením skúseného Tona Gútha, hravou formou zoznámiť s rytmami, nástrojmi a spoločne si muzicírovať. Spoločné bubnovanie učí deti lepšie vnímať hudbu, rytmus, spoluhráčov, napomáha zlepšeniu koordinácie pohybov. Spoločné zdieľanie radosti z hudby je silným zážitkom a motiváciou pre všetkých a môže byť krokom k budovaniu vzťahu k umeniu. Nástroje – rôzne perkusie a bubny budú k dispozícii. Vstup je voľný.

V hlavnom programe v piatok a v sobotu sa predstavia top kapely z Talianska, Maďarska, Poľska a Slovenska. Špičková Officina Zoe z Južného Talianska sa venuje špecifickej ľudovej tradícii pizzica taranta. S touto rytmickou, extatickou hudbou skupina pravidelne vystupuje po celom svete. V roku 2015 vydali svoj aktuálny album Mamma sirena, ktorý sa umiestňuje na najvyšších miestach európskeho world music rebríčka. Ďalšími účinkujúcimi bude speváčka Szilvia Bognár z Maďarska so skupinou etNoé, ktorá sa radí medzi popredné interpretky world music a ľudových piesní v Maďarsku.

Multinštrumentalistka a skladateľka Markéta Mazourová je uznávaná ako „Prvá dáma perkusií V Čechách“. Na festivale sa predstaví ako hráčka na marimbu, log drums, kalimbu, djembe ai. Z Poľska pricestuje ŜANĜO, ktorej hudobníci sa považujú za cestovateľov v hudobnom svete, absorbujúci kultúru viacerých kontinentov. Nástrojové zloženie sa vyznačuje množstvom perkusívnych nástrojov.

Zo slovenských skupín si v piatok zahrá momentálne najúspešnejšia slovenská world music skupina BANDA. Ich špeciálnym hosťom bude perkusionista Eddy Portella. Campana Batucada predvedie horúcu bubnovú show a na záver sa predstaví skupina Capre, ktorej poznávacím znakom sú exotické nástroje sitár a saz.

V sobotu vystúpia Acoustic Gangsters gitaristu Petra Luhu a mandolinistu Jozefa Scheinera s basgitaristom Jurajom Griglákom a perkusionistom Dinom Majdákom. Rómsku hudbu budú reprezentovať súrodenci Martina a František Ďuďoví, ktorí sú známi z projektu After Phurikane. V roku 2015 boli senzáciou festivalu Crossroads Krakow.

Už tradične nebude počas festivalu chýbať drumcircle, tanečné workshopy a sobotný workshop samba reggae pre bubeníkov pod vedením Igora Holku. Organizátori pripravujú prekvapenia, súťaže a hudobný jarmok, kde bude možnosť si nástroje vyskúšať a zakúpiť. Festival sa ukončí v sobotu afterpárty v Nu Spirit

Kto je Officina Zoe a kde je taliansky Woodstock?

Skupina Officina Zoe je jedným z najúspešnejších predstaviteľov hudby, ktorá má korene v tranzovej extatickej tradícii pizzica taranta.

Pochádzajú z juhotalianskeho Salenta, kde sa od staroveku miešali hudobné vplyvy z Talianska, Afriky a Grécka. Pizzica taranta je pozostatok dávnej pohanskej tradície tejto oblasti a zachovala sa vo forme rytmickej hudby za použitia tamburín, spevu a špecifického tanca. Pôvodne sa verilo že tento divoký rytmus má liečebné účinky a môže uzdraviť človeka uštipnutého pavúkom, tarantulou. Pri tanci sa ľudia mohli odpútať od každodennej tvrdej reality života v chudobnej časti Talianska, kde sa mnohí živili pašovaním drog a cigariet na Balkán.

Tranzové hudobné rituály si spájame skôr s Indiou alebo Marokom, táto tradícia však stáročia existovala na juhu Talianska ako tarantizmus alebo v Salente ako pizzica taranta. Keď pred 50 rokmi tento rituál zdokumentoval kameraman slávneho režiséra Federica Felliniho bola to pre antropológov šokujúca správa. Rytmus pizzica patrí do podobnej skupiny ako haitské vodoo alebo africké tranzové rytmy.



Prvou skupinou, ktorá túto hudbu priniesla na svetové pódiá bola Officina Zoe. Pre vystúpenie na festivale WOMAD ju vybral samotný Peter Gabriel, zakladateľ tohto festivalu. Kultový neapolský režisér Edoardo Winspeare so skupinou natočil 3 úspešné filmy, pričom cenami ovenčený film Sangue Vivo (2000) bol inšpirovaný práve ich hudbou. V ďalšom filme toho istého režiséra, Il Miracolo (Zázrak) si Lamberto Probo zahral a Donatello Pisanello a Cinzia Marzo boli opäť autormi filmovej hudby, za ktorú získali cenu Grolla d’Oro na festivale Saint Vincent.

Skupina vydala už 7 albumov, ostatný pod názvom Mamma sirena, už krátko po vydaní dobýva najvyššie priečky hudobných rebríčkov. Pizzica taranta je v Taliansku mimoriadne populárna a má svoj vlastný festival La Notte della Taranta, ktorý si získal status "talianskeho Woodstocku". V úlohe umeleckých vedúcich festivalu sa vystriedali osobnosti ako Joe Zawinul, Goran Bregović či Stewart Copeland z Police.

V Bratislave sa obecenstvo má možnosť stretnúť s týmto hudobným žánrom v podaní špičkového interpreta na Festivale perkusií a world music. V DK Ružinove 9.-10. októbra. Koncerty skupiny Officina Zoe sú nabité energiou a intenzitou dávnych rituálov, ktorých reč je zrozumiteľná všade vo svete. Na Festivale v Ružinove budete mať možnosť naučiť sa počas workshopu aj tanec, ktorý k tejto hudbe neodmysliteľne patrí. Koncert si budete môcť užiť tak, ako to na festivale La Notte della Taranta robia tisícky nadšencov.


Vidia svetlo aj tam, kde gádžo len tmu

Bojovať s predsudkami a k tomu byť ešte aj hendikepovaný, to je nesmierne ťažká životná situácia. Ale nie bezvýchodisková, ak sa viete postaviť k životu s optimizmom. Rómski súrodenci Martina a Fero Ďuďovci sú nevidiaci a čiastočne ochrnutí, ale svojim entuziazmom sú inšpiráciou aj pre zdravých muzikantov.

Rómska hudba je divoká, spontánna a nespútaná. Nedá sa len tak skrotiť, a každý "gádžo", ktorý sa snažil pracovať s rómskymi hudobníkmi vie, že si nenechajú rozkazovať. Majú svoje postupy, lyriku, frázovanie a svojský prístup k umeniu. Hudba z nich vychádza prirodzene, znamená pre nich nesmierne veľa a predstavuje prirodzenú súčasť ich existencie. Radosť z okamžikov a nárek nad neľahkým osudom vedia najlepšie vyjadriť Rómovia cez hudbu. Súrodencov Ďuďovcov, ktorí pochádzajú z obce Soľ v okrese Vranov nad Topľou, objavila etnologička Jana Belišová pri hľadaní autentického folklóru. Už v tej dobe presadzovala túto myšlienku do svojho projektu Phurikane Giľa (premenlivá koncertná zostava spevákov pochádzajúcich zo slovenských rómskych osád - vznikla v
roku 2002), v ktorom chcela zaznamenať staré plačlivé rómske piesne. Miestni jej odporučili jednu rodinu, ktorou súčasťou boli aj František a Martina. Obaja boli nevidiaci a ťažko zdravotne ochrnutí.

Janu Belišovú hneď očaril ich precítený a nepoškvrnený spev. Ďuďovci sa tak stali súčasťou triptychu starodávnych žalostných piesní a vďaka tomuto projektu sa o nich dozvedel aj okolitý svet. Dovtedy spievali iba v domácom prostredí, takto dostali možnosť vystupovať v rámci projektu After Phurikane na festivale Pohoda a začali ich pozývať aj na ďalšie koncertné podujatia. Ďuďovci spievajú odmalička, rómske pesničky ich naučila stará mama. Tento koníček nebol len spôsob ako preklenúť stereotypný spôsob dňa, ale aj snaha o vyjadrenie sa a nájdenie svojej identity. Charakterizuje ich zaujímavo posadený hlas s krásnym zafarbením, neuveriteľná súhra v spoločných duetách a predovšetkým prirodzený talent. Okrem tohto projektu spievajú Ďuďovci aj v miestnej kapele Gipsy terni čhajori.

Tým, že František inklinuje k romantickej sfére života, obľubuje sladké aranžmány rom popu, ku ktorým píše vlastné texty o Bohu, láske, druhých ľuďoch a vlastnom osude. A práve ten majú ťažší než ktokoľvek iný, no nesťažujú sa, v čom im pomáha aj ich silný optimizmus: "Sú ľudia, ktorí sú na tom ešte horšie ako my, čo nemajú ruky, nohy. A my im ukazujeme našu silu," tvrdia svorne. Napriek tomu, že sú odkázaní na pomoc druhých, nerezignovali, ale žijú naplno. Vydávajú albumy a ročne odohrajú v priemere šesťdesiat koncertov. Práve na živé vystúpenia sa súrodenci tešia najviac a poctivo sa na ne pripravujú. Fero každý jeden koncert prežíva v absolútnej nirváne a nemusí byť ani na veľkom stagi. Je rovnaký, či spieva svojim priateľom alebo náhodným zvedavcom. Na margo toho František hovorí: " Cítim všetko, čo od publika môžem očakávať. A ja im chcem ukázať, že aj človek, čo nevidí a nevie chodiť, niečo vie." Keď sa po prvýkrát predstavili v Bratislave, čo predstavovalo 460 kilometrov od ich domova, museli bojovať s trémou. Dnes sú už ostrieľanejší a za sebou majú početné skúsenosti. Prednedávnom sa predstavili na poľskom festivale Crossroads Krakow, kde boli takí skvelí, že sa im prišla jedna návštevníčka pokloniť. A tieto pracovné výlety sú pre nich tou najlepšou terapiou. Radi prídu podľa svojich možností zaspievať všade tam, kde ich pozvú. Po veľmi dlhom čase sa opäť predstavia v Bratislave, a to desiateho októbra v priestoroch DK Ružinov pri príležitosti Festivalu perkusií - World of the Drums 2015. Ich spev bude sprevádzať gitara. Už teraz sa môžeme všetci tešiť na ich precítený vokál.