Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Festival Plody doby prináša dobrú hudbu priamo k divákom

Fotograf, hudobník a básnik Peter Konečný. Foto: Archív Petra Konečného

Kultúra je soľ z rozprávky Soľ nad zlato, hovorí Peter Konečný, jeden z tvorcov iniciatívy Aby kultúra žila.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ak nemôžete ísť na hudobný festival, príde za vami sám. To je hlavná myšlienka festivalovej online platformy Plody doby. Jej poslaním je prinášať hudobné zážitky, ale tiež diskusie priamo k ľuďom, ktorí trávia čas v karanténe, alebo jednoducho nemôžu chodiť na kultúrne a diskusné podujatia – pretože nijaké nie sú.

„Umelcom vytvárame možnosť presunúť koncerty z obývačiek späť na pódiá pri zachovaní všetkých bezpečnostných pravidiel a zároveň tvoríme platformu pre divákov, ktorí chcú kultúru a umelcov počas aktuálnej krízy podporiť priamo cez dobrovoľné príspevky,” hovorí jeden z organizátorov festivalu Ondrej Geče z vydavateľstva Slnko records.

Vďaka sponzorom sú všetky live streamy z koncertov pre divákov zadarmo – a kým posledný aprílový večer uzavrela svojim vystúpením kapela Chili-Liki-Tu-A, počas mája sa môžu návštevníci virtuálneho festivalu tešiť na vystúpenia interpretov, ako je Longital, B-complex, Katarína Koščová, Katarzia, či skupina Polemic.

Unikátne hudobné podujatie vzniklo na základoch iniciatívy Aby kultúra žila, ktorá netradičným konceptom gaučových koncertov zareagovala prakticky okamžite na akútnu potrebu podporiť umelcov v čase, keď pre pandémiu nového koronavírusu nemohli vystupovať a prišli o svoje príjmy.

Umelcom ostalo pár eur


„Zrazu som si uvedomil, že tu zďaleka nepôjde len o strach z nákazy, ktorej sa dá relatívne vyhnúť. Čomu sa vyhýba oveľa ťažšie, je ekonomický dopad na nás a naše rodiny. Budeme mať zajtra prácu? Budme mať čo jesť?“ povedal pre teraz.sk Peter Konečný, fotograf, hudobník a básnik, ktorý stál pri zrode iniciatívy Aby kultúra žila.

„Pocítil som chladivý strach a na ten poznám jediný recept. Treba ho premeniť na pomoc iným. Povedal som si, že rodičom v záhrade treba nasadiť zemiaky, a že ak prídem o prácu, pôjdem ´v igelite tlačiť pacientov´ po červenom oddelení. Možno mi nedajú plat ale jedlo určite áno. Do toho mi začali volať kolegovia umelci, že im zrušili všetky vystúpenia a do ďalších dní im zostáva pár eur na účte a obsah peňaženky. Perspektíva žiadna. Vtedy som pochopil, že toto je to čo by som mal ´tlačiť´.“

Peter Konečný spolu so Zuzanou Suchovou, Michalom Švihrom a Ondrejom Gečem vymysleli formát „gaučových koncertov“.

„Pridali sa Táňa Kravčenko, Alex Čerevka a Daniela Grečnerová. Ukázali mi kompetentnosť a tempo z ktorého sa mi zatočila hlava a zrazu z nich vypadol festival Plody doby vrátene partnerov a všetkého, čo k tomu patrí. Gaučové koncerty sme zmenili na diskusie, ktoré k dobrému festivalu patria,“ doplnil Konečný.

Katka Koščová je jedným z interpretov, ktorých festival Plody doby prinesie priamo k divákom.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Kmeň, ktorý nespieva a netancuje?


Festival sa začal 21. apríla a po pár dňoch je ešte skoro na jeho hodnotenie. Isté však je, že všetky zarobené peniaze pôjdu na podporu umelcov, ktorí to potrebujú.

„Pociťujeme, že ľudia sú naučení platiť za kultúru málo a keď im zostanú peniaze na malé mecenášstvo, tak kultúra je to posledné čo im napadne,“ hovorí Peter Konečný. „Umenie je však soľ z rozprávky Soľ nad zlato. Ak nám z domácnosti zoberú všetko, čo je spojené z umením a umelcami, televízor sčernie, rádio prestane hrať, zmiznú obrazy, šperky a knihy. Veci sa zmenia na hranaté a my si budeme musieť dať veľký pozor, aby sme si omylom nezačali spievať. Miesto na život sa zrazu zmení na miesto na prežitie. Viem si predstaviť zaostalý kmeň, čo žije pri rieke a nevie chytať ryby. Ale kmeň ktorý nemaľuje, netancuje a nespieva si predstaviť neviem.“

Napriek tomu Peter Konečný verí, že krízová situácia, ktorá na istý čas zastavila ekonomiku, vyprázdnila školy a umlčala divadelné či koncertné pódiá, predsa len bude mať aj pozitívny dopad.

„Mnohé sa zmení v myslení ľudí, a to nielen v kultúre,“ doplnil Peter Konečný, spoluzakladateľ iniciatívy Aby kultúra žila, a tiež festivalu Plody doby, ktorý prináša hudbu do našich počítačov a smartfónov až do konca mája.


(Márius Kopcsay)