Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na Pohodu dnes zavítali Róbert Bezák aj Karl Schwarzenberg

Účastníci festivalu na trenčianskom letisku. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Úspech popoludní mala skupina Vidiek na čele so spevákom Jankom Kuricom.

Trenčín 13. júla (TASR) – Mons. Róbert Bezák a knieža Karl Schwarzenberg boli dnes hosťami EUrópa stanu na multikultúrnom festivale Bažant Pohoda.

"Sme radi, že monsignor Bezák prišiel k nám, bol totiž v našom stane na diskusii už pred dvomi rokmi, vtedy s českým biskupom Václavom Malým, teraz prišiel opätovne. Počas diskusie uviedol, že svoje pôsobenie vidí skôr v zahraničí. Zaujímavú diskusiu mal aj český minister zahraničných vecí Karl Schwarzenberg. Takým svojím typickým humorom komentoval situáciu v Česku a odpovedal aj na európske témy a prehlbovanie integrácie únie," uviedol pre TASR Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Už po piaty raz je partnerom festivalu Bažant Pohoda práve Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. V EUrópa stage ponúklo návštevníkom koncerty populárnych hudobných skupín, divadelné a filmové predstavenia a v neposlednom rade aj zaujímavé debaty. Počas celého podujatia bolo otvorené Európske informačné centrum. Návštevníci tu našli množstvo informácií o fungovaní EÚ či jazykovej rozmanitosti.

Tento rok na Pohode Zastúpenie EÚ spoluorganizovalo aj stan Spoločného výskumného centra (Joint Research Centre – JRC), ktoré pripravuje nezávislé vedecké a výskumné analýzy potrebné pri tvorbe pravidiel v rôznych oblastiach ľudského života. "Rozsah našej činnosti bol veľmi široký, náš stan bol počas celého festivalu plný mladých ľudí, čomu sa veľmi tešíme," dodal Chrenek.

Na Pohode dnes Československá filharmónia aj Vidiek s dychovkou

Československá filharmónia otvárala napoludnie na hlavnom pódiu tretí, záverečný deň festivalu Bažant Pohoda. Dvadsať rokov po rozdelení Československa sa hudobníci Českej filharmónie a Slovenskej filharmónie dnes dočkali historicky prvého spoločného vystúpenia pod hlavičkou Československá filharmónia. Dva orchestre v jednom dirigovali Čech Jan Talich a Slovák Rastislav Štúr. Zazneli skladby českých a slovenských autorov Jána Levoslava Bellu, Bedřicha Smetanu, Alexandra Moyzesa, Josefa Suka, Svetozára Stračinu a Antonína Dvořáka. Na záver jedinečného koncertu zahrala spojená filharmónia hymny oboch krajín.

Úspech popoludní mala skupina Vidiek na čele so spevákom Jankom Kuricom. Kto by nepoznal hity Anjel, Tisíc divov, Námornícka, Vidiečan, Ó Maňo či Nechajte si ju. Kapela si však na toto vystúpenie prizvala viacero hostí, so skupinou Puding pani Elvisovej si Kuric a spol. zaspieval skladbu Gramatika, s Ďuďom Dudákom a Yxom Dohňanským známy hit skupiny Hex V piatok podvečer, s Michalom Kaščákom a skupinou Bez ladu a skladu dvojskladbu Rádioaktívny udavač. V závere pozvali na pódium dychovú hudbu Vištučanka, s ktorou zahrali ďalší z hitov Fajčenie škodí zdraviu. Vidiek je na scéne od roku 1987, šesť rokov predtým hrali pod názvom Ventil RG. V roku 1988 vydali prvý album Nechajte si ju, potom Vidiek v roku 1994, Tri štyry (1997), Výber live (2000) a Nové časy (2003). V závere roka 2009 vydali pod názvom Best Of kompiláciu hitov z ich doterajšej dráhy.
Na trenčianskom letisku sa začal 17. ročník multižánrového festivalu Bažant Pohoda 11. júla 2013. Na snímke otec festivalu Michal Kaščák posiela pusu do hľadiska z hlavného pódia.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

"Toto je najväčší festival na Slovensku. Nápad s hosťami v našom vystúpení bol spoločným v kapele. Michal Kaščák nás požiadal, aby sme prišli s Vištučankou, pretože sa mu toto naše spoločné vystúpenie páčilo. Tak sme si povedali, že to doplníme ešte ďalšími kamarátmi. A vôbec sme nerátali, že príde celá kapela Bez ladu a skladu, to bolo prekvapenie pre nás. Ale hrali sme už aj so skupinou Puding pani Elvisovej," uviedol pre TASR po vystúpení gitarista Richard Jajcay.

V rámci popoludnia sa predstavili aj dve české kapely. Prvou bola hip-hopová formácia Prago Union. Tá je na scéne od roku 2002, tri roky nato vydali prvý album HDP – Hrubej domáci produkt. V roku 2010 vydali druhý Dezorient Expres a rok nato tretí s názvom V barvách, za ktorý získali ocenenie Anděl českej akadémie populárnej hudby. V júni tohto roku vydali nový album Vážna hudba, aj piesne z tejto platne ponúkli na tomto vystúpení.

Druhou kapelou od našich západných susedov bola electro-undergroundová formácia Midi lidi. Trojica Petr Marek, Prokop Holoubek, a Tomáš Kelar je na scéne od roku 2006, vydali tri albumy. Ich hodinový set na hlavnom pódiu mal u fanúšikov úspech.