Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival Pražská jar obohatí orchester zložený zo Židov a Arabov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Súbory venujúce sa interpretácii staršej hudby na dobové nástroje budú v programe zastupovať nemecký Freiburger Barockorchester alebo francúzsky ansámbel Les Siecles.

Praha 10. novembra (TASR) - Medzinárodný hudobný festival klasickej hudby Pražská jar bude mať na budúci rok veľkolepý úvod. Cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetanu po prvý raz zahrá West–Eastern Divan Orchestra s dirigentom Danielom Barenboimom. Toto teleso tvoria hudobníci z Blízkeho východu vrátane Izraela, Palestíny, Egypta, Jordánska či Iránu.

S odvolaním sa na organizátorov o tom v utorok informoval spravodajský webový portál iDNES.cz.

Pre otvárací koncert 12. mája 2022 sa podarilo získať zmienený orchester, pri ktorého zrode stál v roku 1999 sám Barenboim. Teleso má sídlo v španielskom meste Sevilla. Jeho hudba má prispievať k porozumeniu medzi príslušníkmi znepriatelených entít.

"Má obrovský symbolický význam zahrať toto Smetanovo majstrovské dielo s orchestrom zloženým z hudobníkov z Izraela, Palestíny a ďalších arabských krajín. Idea domova a vlasti má pre všetkých veľký význam," odkázal Barenboim, ktorý má argentínske, izraelské, palestínske a španielske občianstvo.

Barenboim (78) v roku 2017 otváral Pražskú jar s Viedenskými filharmonikmi. Tí sa na budúci rok vrátia do Prahy na záverečný koncert - tentoraz zahrajú s dirigentom Andrisom Nelsonsom okrem iného Symfóniu č. 6 od Antonína Dvořáka.

Zo svetových telies ďalej príde City of Birmingham Symphony Orchestra, ktorý povedie jeho šéfdirigentka Mirga Gražinyté-Tyla. Súbory venujúce sa interpretácii staršej hudby na dobové nástroje budú v programe zastupovať nemecký Freiburger Barockorchester alebo francúzsky ansámbel Les Siecles. Vlastné projekty chystajú aj domáce hudobné telesá vrátane Českej filharmónie.

Dva predošlé ročníky Pražskej jari sa z dôvodu covidovej pandémie uskutočnili iba v značne limitovanej podobe. Vstupenky na budúcoročné podujatie sa začnú predávať 11. novembra prostredníctvom webového portálu Festival.cz.