Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Festival proti násiliu spojí štyri podujatia v centre Bratislavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Koncertu bude predchádzať medzinárodné podujatie Stredoeurópske fórum. Propagovať hodnoty demokracie, ľudských práv, tolerancie a solidarity bude v Starej tržnici od 15.30 h.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Festival proti násiliu prinesie 17. novembra spojenie štyroch podujatí v centre Bratislavy. Koncert Pre všímavých, Biela vrana, Stredoeurópske fórum i koncerty v klube Fuga podľa organizátorov spája spoločná myšlienka. "Okrem odkazu Nežnej revolúcie sa chcú spoločne postaviť proti prejavom neznášanlivosti a násiliu, ktoré je ich dôsledkom," uviedol pre TASR PR manažér Anton Repka.

Program Koncertu pre všímavých, ktorý je spoločným projektom festivalov Pohoda a Konvergencie, otvorí na Námestí SNP o 17.00 h Slovenský komorný orchester. Zaspievajú si s ním Jana Kirschner a Michal Kaščák. Na koncerte sa predstavia aj kapely Bez ladu a skladu a Drť, ku ktorej sa pripojí Fedor Gál. "Zahrajú aj Chalani z chatrče a kapely Neha!, Rozpor a Para. Zaujímavé kolaborácie ponúknu Vec, Tono S a Zuzana Mikulcová či spojenie slovenského a maďarského folklóru v rámci vystúpenia kapiel Muzička a Varjos," približujú organizátori s tým, že zastúpenie bude mať aj židovská menšina, ktorú predstavia muzikanti v rámci projektu Chasidské piesne a rusínsku kultúru na koncerte zastúpi Štefan Štec.

Koncertu bude predchádzať medzinárodné podujatie Stredoeurópske fórum. Propagovať hodnoty demokracie, ľudských práv, tolerancie a solidarity bude v Starej tržnici od 15.30 h. V poradí 15. ročník ocenenia Biela vrana za občiansku statočnosť prebehne v Slovenskom národnom divadle (SND) od 20.00 h. Paralelne s odovzdávaním ocenení ponúkne program bratislavský klub Fuga.

"Je dôležité, že námestie, ktoré bolo centrom Nežnej revolúcie, bude patriť umeleckej a občianskej oslave slobody a tolerancie," komentuje festival Kaščák. Dramaturgia podľa jeho slov obsahuje viaceré symbolické vystúpenia, ktoré charakterizujú zápas občianskej spoločnosti za demokraciu. "Chceme ukázať Slovensko ako priestor, kde sú menšiny vnímané s rešpektom ako obohatenie spoločnosti, preto máme zastúpených rómskych, maďarských, rusínskych či židovských umelcov a umelkyne," dodáva Kaščák. Za prirodzené považuje to, že vyvrcholenie akcie bude patriť Ukrajine. "Špeciálnou hostkou koncertu na Námestí SNP bude Alina Pash a v noci vo Fuge akciu uzavrú dve ukrajinské kapely," avizuje Kaščák.

Festival proti násiliu podporila Nadácia mesta Bratislavy, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a mediálni partneri. Festival získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP v rámci projektu Keeping up the Freedom. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu SR.