Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dnes sa začína Radio_Head festival, súčasťou sú ceny Radio_Head Awards

Ilustračné foto, Slovenský rozhlas Foto: TASR - Michal Svítok

Vstupenky na ceremoniál Radio_Head Awards 2014 sú dostupné v sieti predajní Ticketportal, živý prenos zo slávnostného večera prinesie verejnoprávny rozhlas online na webovom portáli rtvs.sk.

Bratislava 13. marca (TASR) – Dnes sa začína v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave Radio_ Head festival. Najväčšími lákadlami trojdňového podujatia sú tento rok Symfonický orchester Slovenského rozhlasu so speváckym zborom Lúčnica, ktorí zahrajú pod taktovkou dirigenta Antona Popoviča filmovú hudbu slovenských autorov Ľ. Čekovskej, V. Godára a S. Stračinu (filmy Rukojemník, Pacho, hybský zbojník, Záhrada či Alžbetin dvor). Martin Burlas odpremiéruje dielo Spam Symphony. Mimoriadny koncert preberie aj EBU (Európska vysielacia únia). Vstup pre priaznivcov hudby je voľný.

Program festivalu bude pokračovať v sobotu 14. marca, keď svoje hlasy predstaví Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu s Ansámblom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša, keď uvedie premiéru rozhlasovej opery Marka Piačeka Stručné dejiny vesmíru. Okrem nich zahrajú a zaspievajú: Bratislava Hot Serenaders, Miki Škuta, Szidi Tobias, Talenttransport, Andrej Urminský aj ďalší interpreti. Festivalové koncerty z veľkého a malého koncertného štúdia odvysiela v priamom prenose aj Rádio Devín.

Hudobný víkend vyvrcholí v nedeľu 15. marca udeľovaním hudobných cien Radio_Head Awards 2014 v bratislavskej Starej tržnici. Fanúšikovia domácej hudby od 19. januára vyberali svojich favoritov v kategóriách Album roka, Objav roka, Debut roka a Singel roka. V druhom kole hlasovania už mohli poslucháči vyberať aj v šiestich žánrových kategóriách – Hip Hop/Rap/RnB, Elektronická hudba, World Music, Hard and heavy, ale aj kategóriách Jazzová a Klasická hudba, ktoré už druhý rok zastrešilo Rádio Devín.

Ceremoniálom, ktorý prebehne v Starej tržnici, bude už tradične sprevádzať Martin Staňo, moderátor Rána na eFeMku a dianie v zákulisí budú mapovať Tomáš Hudák a Juraj „Šoko“ Tabaček z Od veci_FM. Vystúpia Korben Dallas, Fallgrapp či dvojica Tono S. a Beyuz. Počas večera spoznáme aj držiteľov cien Album roka/Cena kritikov či Ceny za prínos do hudby.

Minulý rok si ceny Radio_Head Awards, ktoré podľa návrhu výtvarníčky a šperkárky Bety K. Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická, odniesli Korben Dallas, Jana Kirschner, Modré hory či Walter Schnitzelsson.

Vstupenky na ceremoniál Radio_Head Awards 2014 sú dostupné v sieti predajní Ticketportal, živý prenos zo slávnostného večera prinesie verejnoprávny rozhlas online na webovom portáli rtvs.sk. TASR informovala PR manažérka Dominika Šulková.