Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival Sám na javisku bol aj vyjadrením podpory umelcom

Mím a zakladateľ festivalu Vlado Kulíšek (vľavo) hrá na pódiu spolu s divákom počas 26. ročníka Medzinárodného festivalu divadla jedného herca Sám na javisku, 14. októbra 2020 v Trenčíne. Vzhľadom na celoplošný zákaz organizácie hromadných podujatí, ktorý bude platiť od 15. októbra 2020 sa organizátori rozhodli festival Sám na javisku pripraviť v jeho “pandemickej” jednodňovej verzii, aby uchovali kontinuitu festivalu, ale najmä ako vyjadrenie podpory umelcom a takisto aj všetkým ľudom a partnerom, ktorí sa na organizácii festivalu podieľali a podporili ho. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zakladateľ festivalu a jeden z účinkujúcich Vlado Kulíšek bol milo prekvapený, že sa festival napokon uskutočnil.

Trenčín 15. októbra (TASR) – Osem slovenských, českých a rakúskych hercov sa v stredu (14. 10.) predstavilo na 26. ročníku festivalu jedného herca Sám na javisku v Trenčíne. Pôvodný program festivalu bol pre pandémiu koronavírusu oklieštený o štyri divadelné predstavenia a niekoľko sprievodných hudobných podujatí.

„Základné poslanie organizácie festivalu bolo to, že napriek tejto ťažkej situácii sme sa rozhodli nezrušiť festival, ale práve tým, že urobíme jednodňovú verziu, chceme vyslať signál o podpore umelcov a organizačného štábu,“ povedal pre TASR riaditeľ festivalu Kamil Bystrický s tým, že súčasťou festivalu bolo osem predstavení, z toho päť bolo naživo formou online prenosu.

Zakladateľ festivalu a jeden z účinkujúcich Vlado Kulíšek bol milo prekvapený, že sa festival napokon uskutočnil, i keď v skromnejšej verzii. „Festival Sám na javisku je mojou srdcovou záležitosťou, je to vlastne moje dieťa a som rád, že na ňom môžem účinkovať,“ zdôraznil Kulíšek.



Ako dodal, on robil festival klasickejšou formou, terajší riaditeľ Bystrický ide skôr do alternatívnejšej podoby. „Ale mne to nevadí, mojou jedinou podmienkou, keď som mu festival odovzdával bolo, aby zostal zachovaný názov. Ten sa zachoval a ja som rád, že festival existuje,“ doplnil zakladateľ festivalu.

Festival Sám na javisku vznikol v roku 1995 v Trenčíne. Je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku a poskytuje priestor na prezentáciu žánrovo rozmanitých divadelných produkcií, ktorých dramaturgická koncepcia je postavená výlučne na divadle jedného herca.