Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Festival Scénická žatva bude v decembri v Bratislave

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Programový riaditeľ Matej Moško považuje presun festivalu, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. decembra, za dobrú správu pre všetkých.

Bratislava 18. mája (TASR) - Scénická žatva mení termín aj miesto. V poradí 98. ročník najstaršieho festivalu neprofesionálneho divadla v Európe sa presúva na december do Bratislavy. "Zmena termínu a miesta je nevyhnutná vzhľadom na situáciu spôsobenú pandémiou koronavírusu v Európe," informovala TASR Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra (NOC), ktoré festival organizuje. Prehliadku vlani na prelome augusta a septembra organizovali v Martine.

Programový riaditeľ Matej Moško považuje presun festivalu, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. decembra, za dobrú správu pre všetkých. "Ochotnícki divadelníci stihnú pripraviť inscenácie, diváci budú môcť prísť už bez väčších obmedzení a aj my v organizačnom tíme teraz vieme, na čom vlastne sme. Práve teraz vyberáme lektorov pre tvorivé dielne, oslovujeme alternatívne priestory a pripravujeme sprievodný program," dodal.

Scénická žatva je vrcholnou prehliadkou, ktorá je vyústením práce niekoľkých stoviek, tisícok divadelných súborov a jednotlivcov. Tí sa zúčastňujú na postupových regionálnych, krajských a celoslovenských prehliadkach vo všetkých oblastiach neprofesionálneho divadla (činoherného, bábkového, hudobného a pohybového divadla, divadla dospelých hrajúcich pre deti, divadla mladých, detskej dramatickej tvorivosti, divadla poézie a umeleckého prednesu). "Je vrcholom ochotníckej sezóny na Slovensku. A keďže celá sezóna sa presunula z jari na jeseň, prispôsobili sme tomu aj termín festivalu. Verím, že vďaka lepšej situácii nám ochotníci darujú pred Vianocami kvalitné inscenácie plné radosti z tvorivosti," uviedol generálny riaditeľ NOC Erik Kriššák k podujatiu, ktoré je súčasťou Roku slovenského divadla 2020.

Program a ďalšie informácie o festivale zverejní organizátor postupne na www.scenickazatva.eu.