Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Festival Scénická žatva sa uskutoční online

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Bude to vôbec prvýkrát v histórii takmer 100-ročného podujatia.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Po zmene termínu a miesta ohlasuje Scénická žatva opäť zmenu. V poradí 98. ročník najstaršieho festivalu neprofesionálneho divadla v Európe sa presúva do online priestoru. Uskutoční sa v predĺženom termíne od 14. do 20. decembra. "Pre všetkých divákov a účastníkov workshopov bude zadarmo, novinkou sú záznamy inscenácií z histórie festivalu, ktoré budú dostupné počas siedmich dní na www.scenickazatva.eu," informovala o tom TASR Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra (NOC), ktoré festival organizuje.

Prehliadku vlani na prelome augusta a septembra organizovali tradične v Martine. Tento rok sa mal vrchol sezóny ochotníckeho divadla a umeleckého prednesu presunúť pre pandémiu do Bratislavy. Napokon sa ochotníci predstavia priamo u divákov doma prostredníctvom online vysielania. Bude to vôbec prvýkrát v histórii takmer 100-ročného podujatia. "Nie je jednoduché vytvoriť festivalovú atmosféru Scénickej žatvy bez ľudí v hľadisku, ale chceme z tejto situácie vyťažiť najviac, ako sa bude dať," uviedol programový riaditeľ festivalu Matej Moško.

Diváci z celého Slovenska si budú môcť kdekoľvek a kedykoľvek od 14. do 20. decembra pozrieť záznamy vybraných ochotníckych inscenácií, zapojiť sa do workshopov a vypočuť si prednášky či nové metodické videá z produkcie NOC.

Scénická žatva je vrcholnou prehliadkou, ktorá je vyústením práce niekoľkých stoviek až tisícok divadelných súborov a jednotlivcov. Tí sa zúčastňujú na postupových regionálnych, krajských a celoslovenských prehliadkach vo všetkých oblastiach neprofesionálneho divadla.

Program a ďalšie informácie o festivale zverejní organizátor na webstránke podujatia. "Spoločne s festivalom vyjde aj časopis Javisko, ktorý sa venuje neprofesionálnemu divadlu a prednesu, so špeciálnou prílohou vzdelávacieho pexesa o zaujímavostiach z prostredia ochotníckeho divadla," uzavrela Žilavá.