Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Otvorili festival Slovesná jar, Cabadaj: Pripomenieme si aj Štúrovcov

Na archívnej snímke 3. júna 2011 výstava s názvom Memorandum národa slovenského v dejinnom kultúrnopolitickom kontexte je názov výstavy v priestoroch Slovenského národného múzea, v historickej prvej budove Matice slovenskej (MS) v Martine. Na snímke busty činovníkov Memoranda, zľava Štefan Mark Daxner, Viliam Paulíny-Tóth a Ján Francisci. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Súčasťou programu je aj odhalenie busty Štefana Marka Daxnera pri príležitosti 200. výročia narodenia.

Martin 6. júna (TASR) – Zasadnutie Rady národnej kultúry pri príležitosti 161. výročia Memoranda národa slovenského otvorilo v pondelok v Martine 56. ročník literárneho festivalu Slovesná jar. Podľa jeho dramaturga Petra Cabadaja ponúkne počas štyroch dní celkovo šestnásť samostatných programových blokov.

Slovesná jar vznikla pôvodne ako súčasť Martinských kultúrnych slávností, nadväzujúcich na tradíciu matičných augustových zhromaždení v 19. storočí. "Čoskoro sa transformovala na samostatné podujatie, ktoré patrilo medzi najpopulárnejšie kultúrne akcie na Slovensku. V uplynulých dvoch rokoch, počas vyčíňania ochorenia COVID-19, patrila medzi hŕstku domácich podujatí, ktoré neboli zrušené," pripomenul dramaturg najstaršieho slovenského literárneho festivalu.

Doplnil, že multižánrový program je adresovaný všetkým vekovým kategóriám. "Popri stretnutiach s básnikmi a prozaikmi nechýbajú prezentácie najnovších knižných titulov, umelecký prednes, vyhodnotenie celoslovenskej literárnej súťaže stredoškolákov Paulinyho Turiec a vernisáže výstav. Pripomenieme si dvestoročnicu narodenia viacerých predstaviteľov štúrovskej generácie i storočnicu vzniku slovenskej kinematografie," uviedol Cabadaj.

Súčasťou programu je aj odhalenie busty Štefana Marka Daxnera pri príležitosti 200. výročia narodenia. "Na pôde Matice slovenskej v Martine ju odhalia v utorok (7. 6.) o 14.30 h. Cez pešiu zónu potom prejde alegorický sprievod na Národný cintorín, na ktorom položia vence na hroby štúrovcov pri príležitosti 200. výročia ich narodenia," dodal dramaturg Slovesnej jari.

Aktuálny ročník Slovesnej jari organizujú Matica slovenská a Spolok slovenských spisovateľov v kooperácii s mestom Martin, Turčianskou knižnicou, Kultúrnou scénou, Radou národnej kultúry v Martine a ďalšími partnermi. Akciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstup na podujatia Slovesnej jari je zdarma.